Investorin jäsenkirje
marraskuu (2) 2007

Tämä on Investorin jäsenkirje. Jos kirje ei näy oikein, klikkaa tästä:
http://www.investori.com/jasenkirje
Asetaituri ja pörssiennustajat

Teksasilainen asetaituri liittyy erääseen loogisen päättelyn virheeseen, joka on yleinen myös sijoitusmaailmassa. Englanniksi tämän virheen nimi on ”texas sharpshooter fallacy”, teksasilainen tarkkuusampuja -harha. Nimi virheelle tulee tarinan ampujasta, joka ampui pistoolillaan ladon seinään, maalasi luodin reiän ympärille maalitaulun ja väitti olevansa mestariampuja.

Tämäntapainen looginen virhe syntyy, kun tutkimusaineistosta etsitään lainalaisuuksia, joita tosiasiassa ei ole olemassa, ja räätälöidään aineistoon sopiva malli löydöksien päälle.


Esimerkiksi tästä sopivat monet internetissä sijoittajille markkinoitavat pörssikurssien ennustusjärjestelmät. Mallin isät ovat ottaneet pörssidatan ja sovittaneet sen päälle mallin, joka parhaiten vaikuttaisi ennustavan nousut ja laskut. Looginen virhe syntyy kun malli laaditaan samasta aineistosta, jolla sen toimintaa pyritään todistamaan. Tällainen malli ei ennusta mitään, se vain kuvaa aineistoa.


Yksinkertaisimpia pörssikurssien ”ennustusmalleja” voi verrata siihen, että syötetään tietokoneeseen historian kaikki loton voittorivit. Tietokoneen avulla aineistosta on helppoa hakea lottorivi, joka on vuosien kuluessa tuottanut parhaan kumulatiivisen voittotuloksen. Yksi täysosuma ja muutamia pienempiä voittoja silloin tällöin.


Nyt näppärän markkinamiehen on helppoa myydä hyväuskoisille ”maailman tehokkainta lottoamismenetelmää”, jota käyttämällä olisit jo tutkitusti voittanut nämä miljoonat. Varmemmaksi vakuudeksi mainonnassa kerrotaan tieteellisestä tietokonemallista.


Kuten tiedämme, virheettömän lottokoneen arpomat numerot ovat aidosti satunnaisia, ja edellisen viikon voittorivi on tänä lauantaina aivan yhtä todennäköinen voittaja kuin mikä tahansa muu rivi (vaikka intuitio viekin tässä helposti harhaan).


Pörssikurssien kehitys ei ole tällä tavoin satunnainen, mutta kurssien päivittäisen kehityksen katsotaan noudattavan pitkälti satunnaiskulkua (jossa on ns. positiivinen drifti, ’kursseilla on taipumus nousta pitkällä aikavälillä’). Edellisen perusteella historiallisista kurssiliikkeistä, tai kuvaajan muodostamista kuvioista, ei voi ennustaa tulevaisuutta.


Akateeminen tutkimus ei ole löytänyt mitään luotettavaa keinoa ennustaa osakekurssien kehitystä. Älä mene teksasilaiseen harhaan, kun seuraavan kerran törmäät tarjoukseen ennustusmenetelmästä, joka näyttäisi vainuavan pörssin tulevat nousut ja laskut.


Jouni Koistinen - Investori.com  

Edelliset jäsenkirjeet
Uusimmat artikkelit
Sijoittajan työkalut
SijoituskirjatKlikkaa!

Suosittele Investoria ystävällesi!
Lähetä tämä viesti eteenpäin hänelle!
[Lisätietoja]

101 sijoitusneuvoa
Vuosikertomukset veloituksetta

 
 

Sähköpostilistan jäsenyys

Investori uudistaa sähköpostijärjestelmää. Voit päivittää nyt tietosi entistä helpommin ja luottavammin.

Jos haluat erota listalta, klikkaa tästä: [UNSUBSCRIBE]

Jos haluat liittyä listalle, klikkaa tästä.

Voit lähettää palautetta Investorista osoitteella palaute(at)investori.com

©2000 - 2007 Investori.com All rights reserved.