Investorin jäsenkirje
lokakuu  (5) 2007

Tämä on Investorin jäsenkirje. Jos kirje ei näy oikein, klikkaa tästä:
http://www.investori.com/jasenkirje

== ILMOITUS ==

Vähennä osakesalkkuusi liittyvää riskiä ja hajauta kansainvälisille osakemarkkinoille!

Aika suunnata katse oman maan rajojen ulkopuolelle? Osakesalkkusi hajautusta voit parantaa esimerkiksi sijoittamalla kansainvälisesti. E*TRADE:n kautta voit Helsingin pörssin lisäksi sijoittaa neljälle eri kansainväliselle markkinalle: USA, Ruotsi, Norja ja Tanska sekä yli 800 eri ulkomaiseen sijoitusrahastoon. Avatessasi säilytystilin saat automaattisesti valuuttatilin, jolla voit pitää viittä eri valuuttaa. Valuuttaa vaihdat kätevästi oman E*TRADE kotisivusi kautta silloin, kun päätät tehdä kansainvälisiä sijoituksia. Emme veloita säilytys- tai hallinnointimaksuja - edes ulkomaisista sijoituksista!

E*TRADE on online osakevälittäjä, joka soveltuu sekä aktiiviselle suursijoittajalle että pitkäaikaiseen sijoittamiseen tähtäävälle piensijoittajalle. E*TRADE:lla on yli 4 miljoonaa asiakasta maailmanlaajuisesti ja toimintaa 14:ssa eri maassa. Suuruutemme johdosta voimme tarjota asiakkaillemme viimeisimmät tuotteet, tehokkaat työkalut kaupankäyntiin sekä korkean palvelunlaadun.

Kiinnostuitko? Saat meiltä 15 kpl Ericsson osaketta kaupan päälle (arvo noin 40 € /387 kr, viimeisin kurssi 28/09-07), mikäli avaat säilytystilin itsellesi tai lapsillesi E*TRADE:ssa sekä tallettaessasi vähintään 500 € uudelle säilytystilillesi tai vaihtoehtoisesti tehdessäsi ensimmäisen välityspalkkioon johtavan kotimaisen tai ulkomaisen osake- tai rahastokauppasi ennen 12/12/2007.

Klikkaa alla olevasta napista saadaksesi lisätietoja.


Ovatko kulta, keräilyesineet ja taide sijoituksia?

Keräilyesineiden ja taiteen myyjät puhuvat mielellään sijoituksesta tuotteensa kohdalla. Kyse on kuitenkin lähinnä markkinointipsykologiasta; ostajan on paljon helpompi perustella kallista hankintaa itselleen sijoituksena. Rahat eivät mene hukkaan – tarvittaessa tuotteen voi myydä jopa voitolla pois.

Varsin hyvä sijoituksen määritelmä on se, että sijoituksen voidaan odottaa tuottavan positiivista rahavirtaa omistajalleen. Metsä kasvaa ja tuottaa hakkuutuloja, osakkeet maksavat osinkoja ja joukkovelkakirjat korkoa.

Korut, keräilyesineet ja taide vain ovat. Ne eivät kasva, eivätkä tuota. Niiden arvo voi vuosien kuluessa toki muuttua, mutta samalla ne yleensä vaativat melkoista huolenpitoa. Vakuuttaminen, fyysinen suojaaminen, säilyttäminen ja entisöinti syövät omistajan varoja. Lisäksi useimmat näistä tuotteista ovat hyvin epälikvidejä. Niille ei ole tarkkaa markkinahintaa, ja myyntitilanteessa niistä saatava hinta voi olla heikko.

Monet taide- ja keräilyesineet voivat kuitenkin olla hyvinkin kannattavia kohteita taitaville toimijoille. Asiantuntija voi ostaa halvalla ja myydä kalliilla. Kyse on kuitenkin lähinnä liiketoiminnasta, ei passiivisesta sijoittamisesta.

Kulta on tarkasteltavassa ryhmässä selvä poikkeus. Se on raaka-aine, jolle saadaan jatkuvasti markkinahinta. Se on myös klassinen rahan korvike arvon mittarina. Kultaan voi sijoittaa myös arvopapereiden kautta, jolloin fyysisen kullan käsittelyyn liittyvät ongelmat poistuvat. Yhteistä kullalla muihin arvoesineisiin on kuitenkin se, että se ei tuota mitään. Kilo sijoituskultaa on kilo sijoituskultaa kymmenenkin vuoden kuluttua.

Kulta on tässä yhteydessä siitä kätevä, että sitä voidaan käsitellä tasalaatuisena ja sen arvosta on luotettavaa tietoa hyvinkin pitkältä ajalta. Esimerkiksi professori Jeremy Siegel on vertaillut pitkän aikavälin sijoitusta kultaan ja osakkeisiin. Yhden dollarin sijoitus amerikkalaisiin osakkeisiin kasvoi vuodesta 1801 vuoteen 2002 mennessä 462.502 dollariin (vuoden 1801 dollareissa (1)). Yhden dollarin sijoitus kultaan säilytti vastaavalla ajalla vain reaalisen arvonsa (arvo 1,19 vuoden 1801 dollareissa). Kulta sopi siis reaaliarvon säilyttäjäksi, mutta ei sijoittajalle pääoman kasvattamiseen.

Taiteella ja keräilyesineillä on kauneus- ja käyttöarvonsa. Hankintapäätökset kannattaakin tehdä näiden pohjalta. Varsinaisissa sijoituskohteissa taas tunteet kannattaa jättää syrjään ja keskittyä tuoton sekä riskin arviointiin.

Jouni Koistinen - Investori.com

(1) Katso tuottosarjoihin liittyvä kuvaaja MarketWatchin sivuilta.
MarketWatch, Charting the long run

Edelliset jäsenkirjeet
Uusimmat artikkelit
Sijoittajan työkalut
Sijoituskirjat


Klikkaa!

Suosittele Investoria ystävällesi!
Lähetä tämä viesti eteenpäin hänelle!
[Lisätietoja]
 
 

Sähköpostilistan jäsenyys

Investori uudistaa sähköpostijärjestelmää. Voit päivittää nyt tietosi entistä helpommin ja luottavammin.

Jos haluat erota listalta, klikkaa tästä: [UNSUBSCRIBE]

Jos haluat liittyä listalle, klikkaa tästä: [SUBSCRIBE]

Voit lähettää palautetta Investorista osoitteella palaute(at)investori.com

©2000 - 2007 Investori.com All rights reserved.