John Templeton

Sir John Templeton (1912 - 2008) on legendaarinen "markkinoiden vastavirtaan sijoittaja". Talouslehdistössä Templetonia on sanottu kansainvälisen sijoittamisen isäksi ja yhdeksi historian menestyneimmäksi varainhoitajaksi.


Templeton on tiivistänyt sijoitusfilosofiansa kymmeneen maksiimiin:

1. Maksimoi sijoitusten reaalituotto

Sijoittajan pitkän aikavälin tavoitteeksi sopii verojen jälkeisen reaalituoton maksimointi.

2. Pidä mielesi avoinna

Älä pitäydy yhdessä arvopaperiluokassa tai sijoitustyylissä. Pidä mielesi avoinna, pysy joustavana ja ole skeptinenkin. Parhaat pitkän aikavälin tulokset saavutetaan vaihtamalla suositusta sijoitustyylistä vähän käytettyyn, ja markkinoiden suosimista sijoituskohteista epäsuosittuihin.

3. Älä koskaan seuraa massoja

Jos ostat samoja sijoituksia kuin kaikki muutkin, saat samoja tuloksia kuin he. Saadaksesi erinomaisia tuloksia sinun tulee toimia toisin kuin suuret massat. Vaatii suurta rohkeutta ostaa mitä muut epätoivoisesti myyvät, ja myydä sitä mitä toiset ahneina ostavat, mutta se tuottaa parhaat tulokset.

4. Kaikki muuttuu

Niin nousu- kuin laskumarkkinatkin ovat väliaikaisia. Jos jokin toimiala tai arvopaperi tulee sijoittajien suosikiksi, on sekin väliaikasta ja loppuu aikanaan. Ja saattaa kestää vuosia ennen kuin sijoittajien menetetty mielenkiinto kohteeseen palaa.

5. Vältä suosittua

Kun jokin sijoitusmenetelmä tulee suosituksi, vaihda epäsuosittuun. Liian suuri määrä sijoittajia pilaa minkä tahansa sijoitusmenetelmän toimivuuden.

6. Opi virheistäsi

Tämä aika on erilainen - ovat neljä kalleinta sanaa markkinahistoriassa.

7. Osta pessimismin aikaan

Osakemarkkinan nousu syntyy pessimismin aikaan, kasvaa epäilyn vallitessa, kypsyy optimismissa ja kuolee euforiaan. Suurimman pessimismin vallitessa on paras aika ostaa, ja voimakkaimman optimismin aikaan myydä.

8. Etsi arvoa ja tarjouksia

Liian monet sijoittajat keskittyvät trendeihin ja tulevaisuuden näkymiin - siksi keskittymällä tämän päivän arvoon saadaan enemmän tuloksia. Osakkeita saa alennusmyynnistä vain silloin kun useimmat sijoittajat haluavat myydä.

9. Etsi ympäri maailmaa

Jokaisen sijoittajan tulee hajauttaa sijoituksensa. Etsimällä sijoituskohteita ympäri maailmaa on mahdollista löytää enemmän ja edullisempia kohteita kuin tarkastelemalla vain yhtä maata. Samalla saavutetaan hajautushyötyä.

10. Kukaan ei tiedä kaikkea

Sijoittaja, jolla on kaikki vastaukset, ei ole ymmärtänyt edes kysymystä.

 

Lähde: Franklin Templeton Investments, Press