Peter Lynch

Peter Lynch (1944 - ) on maailman tunnetuin salkunhoitaja. Lynch toimi Fidelity Magellan - sijoitusrahaston salkunhoitajana vuodesta 1977 vuoteen 1990 ja saavutti hämmästyttävän menestyksen. Rahaston keskimääräinen vuosituotto oli näinä vuosina noin 29 %.

Lynch on julkaissut yhdessä John Rothchildin kanssa useita helppotajuisia kirjoja sijoittamisesta: One up on Wall Street (1989), Beating the Street (1993) ja Learn to Earn (1996).

Lynchin kuvaa sijoitustapaansa ”buy what you know” –menetelmäksi (’osta sellaista jonka tunnet’). Kirjassaan Beating the Street Lynch antaa 25 kultaista sääntöä sijoittajalle. Seuraavassa kymmenen kohdan poiminta säännöistä.
  1. Jokaisen osakkeen takana on yritys. Ota selvää mitä se tekee. Usein osakekurssi ei seuraa yrityksen menestystä lyhyellä aikavälillä – kuukausista jopa pariin vuoteen. Pitemmällä aikavälillä yrityksen menestyksen ja osakekurssin välillä on sata prosenttinen yhteys. Tässä on rahan tekemisen avain. Kannattaa olla kärsivällinen ja sijoittaa menestyviin yrityksiin.

  2. Jos et löydä houkuttelevia yrityksiä, laita rahat pankkitilille kunnes sopivia sijoituskohteita ilmaantuu kohdalle.

  3. Älä koskaan sijoita yhtiöön jonka taloutta et ymmärrä. Suurimmat tappiot osakesijoituksissa tulevat yrityksistä joilla on heikko tase. Tutki aina yrityksen tase ja selvitä onko yritys maksukykyinen, ennen kuin riskeeraat omat rahasi.

  4. Vältä suosikkiosakkeita kuumilla toimialoilla. Hyvät yritykset vanhoilla vakiintuneilla toimialoilla ovat pysyviä voittajia.

  5. Pörssikurssien lasku on toistuva ilmiö kuten syysmyrsky. Jos olet varautunut, se ei yllätä sinua. Kurssilasku tarjoaa loistavan tilaisuuden ostaa osakkeita alennusmyynnistä, kun sijoittajat myyvät paniikissa.

  6. Jokaisella on riittävästi älyä tehdä osakkeilla rahaa, mutta kaikkien maha ei kyytiä kestä. Jos epäilet, että hermostut ja myyt osakesijoituksesi paniikissa, on sinun parempi välttää osakkeita ja osakerahastoja.

  7. Sijoittajalla on aina joitakin huolenaiheita. Älä turhaan murehdi sijoituksia viikonloppuisin. Unohda uutiskanavien synkät ennusteet. Myy osakkeita, jos yhtiön fundamentit heikkenevät, älä sen takia, että taivas romahtaa.

  8. Kukaan ei osaa ennustaa korkojen kehitystä, kansantalouden tulevaisuuden suuntaa tai osakemarkkinoiden liikkeitä. Unohda sellaiset ennusteet ja keskity siihen mitä todella tapahtuu yrityksissä, joihin olet sijoittanut.

  9. Jos siedät osakeriskin, mutta sinulla ei ole aikaa tai mielenkiintoa syventyä osakkeisiin, sijoita osakerahastoihin. Sijoitusten hajautus rahastoissa on hyvä idea. Sinun tulisi sijoittaa muutamaan eri rahastoon, jotka sijoittajat eri tyyppisiin kohteisiin: kasvuosakkeet, arvo-osakkeet, pienet yritykset, suuret yritykset, jne. Sijoittamalla kuuteen rahastoon jotka sijoittavat samoihin osakkeisiin ei saavuteta riittävää hajautusta. Luovutusvoiton verotus rankaisee sijoittajaa, joka vaihtaa rahastoja liian usein. Jos olet sijoittanut rahastoihin, jotka ovat pärjänneet hyvin, pysy niissä.

  10. Hyvin valitut osakkeet tai osakerahastot tuottavat pitkällä aikavälillä paremmin kuin joukkovelkakirjat ja rahamarkkinasijoitukset. Surkeasti valitut osakkeet ovat pitkällä aikavälillä huonompi sijoitus kuin patjan alle piilotetut setelit.

Investori suosittelee

tutustumaan myös blogeihin (valikosta).