Wahlroo$ – epävirallinen elämäkerta

Wahlroo$ – epävirallinen elämäkerta
Tuomo Pietiläinen ja Tutkiva työryhmä
Into (2013)

Perinteisesti pankkimiehet ovat toimineet pitkälti kulisseissa ja julkisivua on varjeltu. Björn Wahlroos taas tunnetaan julkisuudessa kärkevinä pidetyistä lausunnoista, jotka ovat herättäneet huomiota niin kotimaassa kuin laajemminkin. Useimmilla meistä on Wahlroosista mielipiteemme ja monilla vahvakin sellainen. Wahlroos siis kiinnostaa ja tähän rakoon iskee uusi kirja ”Wahlroo$ – epävirallinen elämäkerta”.

 

Epävirallinen elämäkerta on syntynyt poikkeuksellisella tavalla. Kirjan takana on toimittajana tunnettu Tuomo Pietiläinen ja 25 hengen tutkiva työryhmä journalismin opiskelijoita Tampereen yliopistolta. Pietiläinen toimi Tampereen yliopiston vierailijaprofessorina 2012-13.

Kirjan toimituksesta vastanneen Pietiläisen mukaan Wahlroos kieltäytyi kohteliaasti osallistumasta kirjahankkeeseen ja on myös myöhemmin ilmoittanut pidättäytyvänsä kommentoimasta valmista teosta.

Teos sai jo valmistumisvaiheessa runsaasti julkisuutta, kun Pietiläinen kertoi medialle useiden Wahlroosin tuntevien kieltäytyneen haastattelusta epäillen ehkä kirjasta tulevan ilkeämielisen paljastuskirjan. Kirjaa lukiessa huomaa nämä pelot pääpiirteittäin aiheettomiksi. Ote on yleisesti journalistinen, eikä Wahlroosilla liene suurempaa syytä tästä teoksesta närkästyä.

Wahlroosin elämää valotetaan kirjassa lapsuuskodista ja nuoruusvuosista, opiskelun ja yliopistomaailman kautta, aina poikkeukselliseen vaurastumiseen pankkimaailmassa. Myös harrastukset ja elämä Joensuun kartanonherrana saavat osansa.

Useissa medioissa ilmestyneissä kirja-arvioissa kirjaa on arvostelu epätasaiseksi ja osin pinnalliseksikin. Epätasaisuus lienee väistämätöntä, jos kirjaa kirjoittaa 25 opiskelijaa ja yksi ammattitoimittaja. Pinnallisuus taas seurannee paitsi työtavasta, myös siitä, että kirja tukeutuu pääasiassa julkiseen materiaaliin ja varsin rajalliseen määrään henkilöhaastatteluja. Toisaalta runsas (pinnallisten) detaljien määrä sekä vaihteleva kirjallinen asu tekevät kirjasta nopeasti luettavan ja myös mielenkiintoisen.

Kirjaa on arvostelu myös haparoivasta tyylistä aina teoksen nimeä myöten ($-merkin käyttö nimessä). Henkilökohtaisesti en voi olla arvioimatta kirjaa myös oppilastyönä, jona se vaikuttaa aivan kelpotyöltä. Tutkiva työryhmä onnistui ainakin todistamaan, että näinkin voi tehdä aivan hyvän kirjan.

Viimeksi päivitetty 15.10.2013 00:28