Kirja: Puoli vuosisataa pörssin sisäpiirissä

Puoli vuosisataa pörssin sisäpiirissä

Kim Lindström
Talentum (2013)

Kim Lindström on kirjoittanut mielenkiintoisen muistelmateoksen Puoli vuosisataa pörssin sisäpiirissä. Lindström on seurannut pörssimarkkinoita sijoittajana ja ammattilaisena aina 1960-luvulta lähtien. Suurempi yleisö tuntee Lindströmin lähinnä hänen kirjoittamistaan sijoituskirjoista sekä kolumneista.

 

Toisen maailmansodan jälkeen 1946 syntynyt Lindström on päässyt seuraamaan Suomen kehittyviä pääomamarkkinoita aivan paraatipaikalta. Sodan jälkeinen Suomi tarjosi ensimmäistä kertaa historiassa runsaasti sosiaalista liikkumatilaa. Koulutuksen ja kovan työn ansiosta pystyivät lahjakkaat henkilöt nousemaan vaatimattomistakin oloista aivan elinkeinoelämän huipulle.

Muistelmateos etenee kronologisessa järjestyksessä nuoruusvuosista nykypäivään. Henkilökuvassa pitäydytään varsin tiukasti työminässä ja kirja rakentuu työtehtävien kautta. Teos piirtää kuvan ahkerasta työlleen omistautuneesta henkilöstä. Lindströmiä voi hyvässä mielessä pitää jonkinlaisena osakenörttinä, jo ennen kuin nörtti sanaa oli keksitty.

Kirja lähtee liikkeelle nuoruudesta ja kuvaa miten Lindström päätyi rahoitusalalle. Samassa yhteydessä kuvataan myös Helsingin vielä uinuvan arvopaperipörssin toimintaa. Kirjan ensimmäinen luku onkin pitempään osakemarkkinoita seuranneille nostalgista luettavaa.

”Osakkeita haluavan sijoittajan oli ostettava sika säkissä, sillä varsinkin ennen vuotta 1974 oli mahdotonta saada mitään tolkullista tietoa yritysten tuloksista.”

Nuoremmat lukijat eivät ehkä tiedä, että osakekirjojen välissä (ja myöhemmin itse osakekirjassa) oli kuponkiarkkeja, osingonjakoa ja osakeanteja varten. Kupongit leikattiin saksilla osingon tai merkintäoikeuden käyttämiseksi. Vähänkin suuremman salkun omistajalle saksisulkeiset kävivät työstä.

Pörssin toiminta oli muutoin nykyistä rennompaa. Vielä pitkään 70-luvulle kesämaanantait pörssissä vietettiin siestaa, niin sijoittajien kuin meklarienkin nauttiessa pitkistä viikonlopuista.

Nuoruudesta kirja etenee seuraten Lindströmin pitkää nousujohteista uraa Suomen Yhdyspankissa ja sen lähiyhtiöissä. Myöhemmissä vaiheissa seurataan kirjoittajan onnistuneita, mutta myös kriisiytyneitä yhteistyökuvioita rahoitusalan yrityksissä. Näissä vaiheissa nähdään jo draamaakin.

Kirjan viimeinen luku ”Osakesijoituksia yli vuosikymmenten” käsittelee Lindströmin omaa sijoitustoimintaa tarkemmin.

Kirja on selkeästi kirjoitettu mielenkiintoinen teos, jota on helppo suositella kaikille rahoitusmaailmasta kiinnostuneille.

 

Viimeksi päivitetty 01.10.2013 14:18