Omalla rahalla

Omalla rahalla
Sijoittamisen haasteet 2010-luvulla
Jarkko Peltomäki, Juha Vahe
Suomen Talousjulkaisut Oy

Takakannesta: Helsingin pörssi on yli 10 vuotta ollut alemmalla tasolla kuin mitä se oli vuosituhannen vaihteessa. Ilmiössä ei pitäisi olla mitään erikoista. Japanin pörssissä samanlainen tilanne on jatkunut jo yli 20 vuotta. Vastaavaan aikaan sijoittamisesta on monille tullut rahapeleihin verrattavaa ajanvietettä. Kirjassa kyseenalaistetaan sijoittamisen helppous ja neuvotaan hajauttamaan sijoituksia totutusta poikkeavalla tavalla.

Kirjoittajista Jarkko Peltomäki toimii Tukholman yliopiston rahoituksen apulaisprofessorina. Tietokirjailija Juha Vaheella on vuosikymmenten kokemus niin suomalaisyrityksistä kuin sijoittamisestakin.

Kirja rakentuu kokoelmasta lyhyitä esseitä. Noin sataan neljäänkymmeneen sivuun on saatu sovitettua monenlaista: taloushistoriasta kirjallisuuskatsauksiin ja kiinteistösijoituksista taiteeseen.

Paikoin kirjoittajat yltyvät hauskoiksi, kirjassa määritellään mm. sairaus pakkomielteiselle sijoittajalle: capitarexia nervosa; mutta pääosin pysytään tiukasti asiassa. Aihepiirin laajuudesta johtuen kirja on paikoin epätasainen, mutta se tässä tyylilajissa sallittakoon.

Henkilökohtaisesti pidin erityisesti Peltomäen kirjoittamasta tekstistä ”Nuoren sijoittajan virheitä”. Omakohtaisia sijoituskokemuksia virheineen ja onnistumisineen saisi nähdä enemmänkin sijoituskirjallisuudessa. Peltomäen rehellinen lähestyminen aiheeseen avaa varmasti monen tavallisenkin sijoittajan näkemyksiä.

Jopa rahoitusta yliopistossa opiskelleet henkilöt ovat markkinan edessä usein yhtä epävarmoja kuin tavalliset piensijoittajat. Ja kuinka helppoa tuuri onkaan sekoittaa taitoon! Mitä enemmän koulutusta ja kokemusta kertyy, sitä vähemmälle jää markkinan suunnan arvaaminen ja sijoittaja keskittyy asioihin, joihin hän voi oikeasti vaikuttaa.

Omalla rahalla on mielenkiintoinen lukukokemus. Se poikkeaa suorapuheisuudessaan varsin steriiliksi muodostuneesta sijoituskirjallisuuden valtavirrasta. Kirjassa esitetään kärkeviäkin mielipiteitä ja useimmissa kohdin on helppoa olla samaa mieltä. Tähän kannattaa tutustua.

>> Tämäkin kirja on saatavana CDON-kirjakaupasta

 

Viimeksi päivitetty 11.04.2013 15:18