Voita pörssi-indeksi ja puolita riski


Kuva: Nasdaq, Luis Villa del Campo

Uskoisitko että sijoitussalkku, jossa on 40% velkakirjoja ja 60% osakkeita voisi voittaa tuotossa erään maailman tunnetuimman pörssi-indeksin S&P 500:n pitkällä aikavälillä ja vielä lähes puolta pienemmällä riskillä? Kuulostaa uskomattomalta.


Pörssiosakkeet ovat paras sijoitus pitkälle aikavälille ja indeksiä on tunnetusti vaikea päihittää. Nämä ovat totuuksia, jotka jokainen sijoituskirjallisuutta seurannut on omaksunut. Kuten sijoitusmaailman totuudet yleensäkin, eivät nämäkään ole aivan yksiselitteisiä.

On totta, että arvopaperisijoituksista paras tuotto-odotus on juuri pörssiosakkeilla. Suuren tuotto-odotuksen varjopuolena on kuitenkin korkea riski. Toisinaan pörssiosakkeet häviävät korkosijoituksille yli kymmenenkin vuoden sijoitustuotossa.

Hajauttamalla sijoitussalkun osakeosuus erittäin laajasti ja kansainvälisesti, sekä lisäämällä salkkuun korkosijoituksia, voidaan hyvinkin saavuttaa suppeamman pörssi-indeksiin tuotto samalla kun sijoitusriski laskee.

Kokenut sijoitusneuvoja Paul Merriman kertoo tämän kaikkia konservatiivisia sijoittajia ilahduttavan tosiseikan 12. marraskuuta 2012 päivätyssä podcastissä:

Merrimanin laajasti hajautettu sijoitussalkku, jossa on 40% paino velkakirjoilla, on tarjonnut yli neljänkymmenen vuoden aikana (1970-2011) noin puoli prosenttiyksikköä paremman tuoton kuin S&P 500 -indeksi ja noin puolet pienemmällä riskillä!


Hämmästyttävää, eikö totta? Merrimanin selvityksen valossa useimpien sijoittajan ei tulisi hyljeksiä turvallisia korkosijoituksia salkussaan.

Paul Merrimannin hajautetun salkun perusrakenne on tämä (tarkempia tietoja löydät oheisesta linkistä):

 

Osuus

40%

6%

6%

6%

6%

6%

6%

6%

6%

6%

6%

Sijoitus

Korkosijoitukset (inflaatiosuojatut ja kansainväliset)

S&P 500 -indeksisijoitus

REITs (kiinteistöarvopaperit)

USA pienet (micro) yhtiöt

USA isot arvo-osakkeet

USA pienet arvo-osakkeet

Ulkomaiset suuret yhtiöt

Ulkomaiset suuret arvo-osakkeet

Ulkomaiset pienet yhtiöt

Ulkomaiset pienet arvo-osakkeet

Kehittyvät markkinat

Pitkän aikavälin sijoitustuottojen tarkastelu perustuu hypoteettisiin mallisalkkuihin ja näihin liittyy aina varauksia (lisätietoa alla olevasta linkistä). Tulevaa emme voi tietää, mutta historiasta voimme oppia. Merrimanin pitkäaikainen työ sijoittajavalistuksen ja erittäin laajasti hajautettujen salkkujen rintamalla antaa suomalaisellekin sijoittajalle loistavan pohjan suunnitella omaa sijoitussalkkua.

Teksti on julkaistu Investorin jäsenkirjeessä marraskuussa 2012.


© Tekijänoikeuksin suojattua alkuperäistä materiaalia. Lainattaessa lähde mainittava (Investori.com). Jos lainaat tekstiä nettiin, pyydämme linkittämään alkuperäiselle sivulle. Kokonaisen artikkelin lainaaminen kielletty ilman Investorin kirjallista lupaa.

Protected by Copyscape Originality Checker


Lue myös

Voita pörssi-indeksi ja puolita riski

article thumbnail Uskoisitko että sijoitussalkku, jossa on 40% velkakirjoja ja 60% osakkeita voisi voittaa...
Lue lisää...

Kymmenen sijoitussääntöä muistettavaksi

article thumbnail Sijoitusmaailman konkari Bob Farrell on laatinut sijoittajille ’10...
Lue lisää...

Sijoittajan huoneentaulu

article thumbnail
Lue lisää...

Onko indeksisijoitus paras sijoitus?

article thumbnail Akateeminen sijoitustutkimus neuvoo yleensä sijoittajia laittamaan valtaosan sijoitussalkun...
Lue lisää...