Ovatko ennusteet kolikonheittoa?

Osakekurssien muutokset ovat pitkälle satunnaisia, eikä kukaan voi varmuudella ennustaa tulevaa. Silti erilaisia ennusteita julkaistaan paljon ja monet sijoittajat seuraavat niitä. Onko ennusteilla arvoa vai onko kysymys sattumanvaraisesta tiedosta?


Nykyaikaisen rahoitusteorian mukaan tehokkailla markkinoilla osaketuotot noudattavat satunnaiskulkua (random walk). Näin edellisestä kurssiliikkeestä ei voi ennustaa seuraavan suuntaa. Käytännössä markkinat eivät ole aina tehokkaat ja jonkin asteista ennustettavuutta voi esiintyä, ainakin mitä tulee tiettyihin markkinailmiöihin ns. anomalioihin. Järkevimmästä päästä ovat ennusteet, joissa todetaan osakekurssin olevan tiettyjen fundamenttien (verrattuna johonkin reaaliseen arvostussuureeseen) perusteella korkealla (tai alhaalla).

Useat aliarvioivat markkinaliikkeiden satunnaisuuden. Käytännössä sijoittajat ja media seuraavat erilaisten "ennustajien" antamia arvioita seuraavan suuren kurssimuutoksen suunnasta ja aikataulusta.

Palstamillimetrejä saa säännöllisesti kunkin ajan oraakkeli. Ennustukselle erityistä painoarvoa antaa samaisen henkilön oikeaan osunut ennustus edellisestä pörssiromahduksesta. Koska erilaisia ennustajia on aina liikkeellä suuri määrä, on joku heistä vääjäämättä oikeassa, ja uusi guru on syntynyt median lellikiksi.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että kurssimuutokset todella ovat pitkälle satunnaisia. Useimmilla ihmisillä intuitio tuntuu johtavan todennäköisyyttä käsittelevissä tehtävissä harhaan.

Esimerkiksi, jos ajattelemme kolikon heittoa, jossa klaavan ja kruunan todennäköisyys on luonnollisesti yhtä suuri. Voimme odottaa, että useiden heittokertojen jälkeen toteutuneiden kruunien ja klaavojen lukumäärä on suurin piirtein yhtä suuri.

Jos virheettömällä kolikolla sitten sattuu tulemaan kymmenen heiton sarja kruunia ovat monet taipuvaisia ajattelemaan, että todennäköisyys klaavalle kasvaa. Ilmiöllä ei ole kuitenkaan muistia. Vaikka kruunien ja klaavojen määrä tasoittuu pitkässä heittojen sarjassa, ei satunnainen sarja kruunia lisää klaavojen esiintymistä.

"Keskiarvoittumisen" toteutumiseksi riittää, että tuleva kehitys on lähempänä keskiarvoista. Sijoittajien keskuudessa on kuitenkin varsin yleinen uskomus, että pitkä laskutrendi tekee nousuvoittoisen kehityksen todennäköisemmäksi. Osakemarkkinat ja kolikonheitto saattavat olla lähempänä toisiaan kuin haluamme tunnustaakaan.

 

Investori 0412J


© Tekijänoikeuksin suojattua alkuperäistä materiaalia. Lainattaessa lähde mainittava (Investori.com). Jos lainaat tekstiä nettiin, pyydämme linkittämään alkuperäiselle sivulle. Kokonaisen artikkelin lainaaminen kielletty ilman Investorin kirjallista lupaa.

Protected by Copyscape Originality Checker


Lue myös

Lapselle rahasto-osuuksia

article thumbnail Sijoitusrahastolahjoin on mahdollista kerätä lapselle mukava pesämuna tulevaisuuden tarpeita...
Lue lisää...

Kansainvälisen sijoitussalkun rakentaminen

article thumbnail Sijoittajien yleinen helmasynti, ympäri maailmaa, on painottaa sijoituksissa voimakkaasti...
Lue lisää...

Korkokäyrä antaa tärkeää tietoa sijoittajalle

article thumbnail Talouslehden sivulta löytyy kuvaaja, johon on piirretty eripituisten markkinakorkojen tuotot....
Lue lisää...

Älä ole huono sijoittaja

article imageSijoittajat vaarantavat oman varallisuutensa monin tavoin: He käyvät liian usein osakekauppaa. He...
Lue lisää...