Ovatko ennusteet kolikonheittoa?

Osakekurssien muutokset ovat pitkälle satunnaisia, eikä kukaan voi varmuudella ennustaa tulevaa. Silti erilaisia ennusteita julkaistaan paljon ja monet sijoittajat seuraavat niitä. Onko ennusteilla arvoa vai onko kysymys sattumanvaraisesta tiedosta?


Nykyaikaisen rahoitusteorian mukaan tehokkailla markkinoilla osaketuotot noudattavat satunnaiskulkua (random walk). Näin edellisestä kurssiliikkeestä ei voi ennustaa seuraavan suuntaa. Käytännössä markkinat eivät ole aina tehokkaat ja jonkin asteista ennustettavuutta voi esiintyä, ainakin mitä tulee tiettyihin markkinailmiöihin ns. anomalioihin. Järkevimmästä päästä ovat ennusteet, joissa todetaan osakekurssin olevan tiettyjen fundamenttien (verrattuna johonkin reaaliseen arvostussuureeseen) perusteella korkealla (tai alhaalla).

Useat aliarvioivat markkinaliikkeiden satunnaisuuden. Käytännössä sijoittajat ja media seuraavat erilaisten "ennustajien" antamia arvioita seuraavan suuren kurssimuutoksen suunnasta ja aikataulusta.

Palstamillimetrejä saa säännöllisesti kunkin ajan oraakkeli. Ennustukselle erityistä painoarvoa antaa samaisen henkilön oikeaan osunut ennustus edellisestä pörssiromahduksesta. Koska erilaisia ennustajia on aina liikkeellä suuri määrä, on joku heistä vääjäämättä oikeassa, ja uusi guru on syntynyt median lellikiksi.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että kurssimuutokset todella ovat pitkälle satunnaisia. Useimmilla ihmisillä intuitio tuntuu johtavan todennäköisyyttä käsittelevissä tehtävissä harhaan.

Esimerkiksi, jos ajattelemme kolikon heittoa, jossa klaavan ja kruunan todennäköisyys on luonnollisesti yhtä suuri. Voimme odottaa, että useiden heittokertojen jälkeen toteutuneiden kruunien ja klaavojen lukumäärä on suurin piirtein yhtä suuri.

Jos virheettömällä kolikolla sitten sattuu tulemaan kymmenen heiton sarja kruunia ovat monet taipuvaisia ajattelemaan, että todennäköisyys klaavalle kasvaa. Ilmiöllä ei ole kuitenkaan muistia. Vaikka kruunien ja klaavojen määrä tasoittuu pitkässä heittojen sarjassa, ei satunnainen sarja kruunia lisää klaavojen esiintymistä.

"Keskiarvoittumisen" toteutumiseksi riittää, että tuleva kehitys on lähempänä keskiarvoista. Sijoittajien keskuudessa on kuitenkin varsin yleinen uskomus, että pitkä laskutrendi tekee nousuvoittoisen kehityksen todennäköisemmäksi. Osakemarkkinat ja kolikonheitto saattavat olla lähempänä toisiaan kuin haluamme tunnustaakaan.

 

Investori 0412J


© Tekijänoikeuksin suojattua alkuperäistä materiaalia. Lainattaessa lähde mainittava (Investori.com). Jos lainaat tekstiä nettiin, pyydämme linkittämään alkuperäiselle sivulle. Kokonaisen artikkelin lainaaminen kielletty ilman Investorin kirjallista lupaa.

Protected by Copyscape Originality Checker


Lue myös

Voita pörssi-indeksi ja puolita riski

article thumbnail Uskoisitko että sijoitussalkku, jossa on 40% velkakirjoja ja 60% osakkeita voisi voittaa...
Lue lisää...

Kymmenen sijoitussääntöä muistettavaksi

article thumbnail Sijoitusmaailman konkari Bob Farrell on laatinut sijoittajille ’10...
Lue lisää...

Sijoittajan huoneentaulu

article thumbnail
Lue lisää...

Onko indeksisijoitus paras sijoitus?

article thumbnail Akateeminen sijoitustutkimus neuvoo yleensä sijoittajia laittamaan valtaosan sijoitussalkun...
Lue lisää...