Sijoittamisen alkuun pienellä pääomalla

Pienelläkin kuukausittaisella sijoituksella voi saada kokoon merkittävän summan, kunhan sijoittaa hyvälle tuotolle ja sijoitusaika on riittävän pitkä. Sijoitusrahastot ovat pieniä summia sijoittavalle luonteva vaihtoehto, sillä niihin voi osallistua jo muutaman kymmenen euron kuukausittaisella panoksella. Seuraavassa vinkkejä sijoittamisen aloittamiseksi.

1. Sijoita automaattisesti

Englantilainen historioitsija ja kirjailija C. Northcote Parkinson on laatinut Parkinsonin lakina tunnetun moton: "työ venyy aina käytettävissä olevan ajan mittaiseksi". Raha-asioihin sovellettuna Parkinsonin laki toteaa, että menot syövät aina käytettävissä olevat tulot. Kun tulomme nousevat, kasvatamme samalla menoja. Mieluusti vielä tulojen kasvua jyrkemmin, jos vain rahoitusta on saatavana. Tämän takia on niin vaikeaa saada rahaa säästöön - tulotasosta riippumatta.

Parkinsonin lakia voi kuitenkin helposti kiertää sijoittamalla automaattisesti sopivan osuuden tuloista. Kun sijoitettava summa lähtee palkkapäivänä suoraveloituksena tililtä, ei sitä hetken päästä osaa edes kaivata. Tulojen kasvaessa on automaattisesti sijoitettavaa summaa helppo nostaa, ja vaurastuminen tapahtuu huomaamatta!

2. Pidä sijoituskulut pieninä

Pienten sijoitusten kohdalla on kiinnitettävä aivan erityistä huomiota sijoitustoiminnan kuluihin, jotta kulut eivät söisi merkittävää osaa tuotosta. Siinä missä suhteelliset (prosentuaaliset) kulut kohtelevat pientä ja suurta summaa sijoittavaa samanarvoisesti, tuntuvat euromääräiset maksut pienen kohdalla enemmän. Euromääräisten maksujen ja kulujen takia hyvin pienen summan sijoittaminen on käytännössä aina edullisempaa sijoitusrahastojen kautta kuin suoraan sijoittaen.

3. Sijoita pitkällä tähtäimellä

Osakerahastoihin on syytä sijoittaa vain pitkällä tähtäimellä, ja sijoittajan on turha hermostua osakemarkkinoiden päivittäisistä liikeistä. Päivittäisten kurssimuutosten seuraamisesta ei ole mitään hyötyä, jos sijoitushorisontti on vaikkapa kymmenen vuotta tai enemmän.

Kaikkiin sijoittamisen muoti-ilmiöihin ei myöskään tarvitse lähteä mukaan. On itsestäänselvää, että joku tietty toimiala tai sijoitustyyli on kulloinkin markkinan suosiossa. Parin vuoden päästä kehitystä johtaa joku toinen. Hyvin sijoituksensa hajauttanut sijoittaja on mukana markkinoiden suosikeissa sopivilla painoilla.

4. Paranna sijoitusten hajautusta ajan kanssa

Sijoitusten huolellinen hajauttaminen on avain sijoitusriskin hallintaan. Mikäli oma riskinsietokyky sallii, on perusteltua aloittaa säännöllinen sijoittaminen sieltä missä tuotto-odotus on suurin, eli osakkeista. Kun sijoitettu summa kasvaa, on sijoitusten hajautusta syytä parantaa varmistamalla, että sijoitussalkku edustaa eri toimialoja sekä myös eri tyyppisiä ja -kokoisia yhtiöitä.

Useimpien riskinsietokyvyn mukaista on sijoittaa osa varoista turvallisiin korkosijoituksiin heikompien aikojen varalta. Suurin osa sijoittajista löytää itselleen sopivan salkkujaon pitkälle aikavälille 50% / 50% - 80% / 20% (osakkeita/ korkosijoituksia) väliltä. Kun sijoitettu summa on kasvanut suuremmaksi, voi lisää hajautushyötyä hakea kansainvälisistä rahastoista. Varojen siirtäminen, esimerkiksi rahastosta toiseen, realisoi luovutusvoiton verotuksen, mutta hajautusta voi kehittää myös suuntaamalla uudet sijoitukset eri tyyppisiin kohteisiin.

5. Älä kajoa sijoituksiisi

Sijoita pitkällä tähtäimellä ja anna sijoitusten kasvaa korkoa korolle. Jos kulutat säästösi, et voi vaurastua! Pitkän aikavälin sijoittaminen on myös verotehokasta. Sijoittaja saa hyötyä lykkääntyvästä luovutusvoiton verotuksesta, jota voi tietyssä mielessä pitää korottomana lainana verottajalta sijoittajalle. Näin verottajankin osuus kasvaa sijoittajan salkussa korkoa korolle.

6. Aloita heti

Aika on sijoittajan puolella. Jos 25-vuotias sijoittaa joka kuukausi 100 euroa 8% tuotolla korkoa korolle, on hänellä 65-vuotiaana noin 351.000 euroa säästössä. Jos sijoittamisen aloittaa vasta 35-vuotiaana, ehtii 100 euron kuukausisijoituksista kertyä vain noin 150.000 euroa. Varhainen aloittaja saa kokoon siis yli 200.000 euroa enemmän, vaikka on sijoittanut vain 12.000 euroa enemmän kuin myöhemmin aloittanut.


© Tekijänoikeuksin suojattua alkuperäistä materiaalia. Lainattaessa lähde mainittava (Investori.com). Jos lainaat tekstiä nettiin, pyydämme linkittämään alkuperäiselle sivulle. Kokonaisen artikkelin lainaaminen kielletty ilman Investorin kirjallista lupaa.

Protected by Copyscape Originality Checker


Lue myös

Kymmenen sijoitussääntöä muistettavaksi

article thumbnail Sijoitusmaailman konkari Bob Farrell on laatinut sijoittajille ’10...
Lue lisää...

Geenitkin vaikuttavat sijoitusmenestykseen

article thumbnail Käytännössä jokainen sijoittaja sortuu joskus tavallisiin sijoitusvirheisiin; ”liiallinen...
Lue lisää...

Korkokäyrä antaa tärkeää tietoa sijoittajalle

article thumbnail Talouslehden sivulta löytyy kuvaaja, johon on piirretty eripituisten markkinakorkojen tuotot....
Lue lisää...

Kansainvälisen sijoitussalkun rakentaminen

article thumbnail Sijoittajien yleinen helmasynti, ympäri maailmaa, on painottaa sijoituksissa voimakkaasti...
Lue lisää...