Torju sijoitushuijari

Valitettavasti suomalainenkaan sijoittaja ei ole turvassa sijoitusmaailman käärmeöljyn kauppiailta. Kaikille tuttu WinCapita on vain yksi esimerkki sijoitushuijauksista, joiden uhreiksi tavalliset ihmiset ovat joutuneet.

 

Rahoitusmarkkinoita valvovan Finanssivalvonnan varoituslistalla on kirjoitushetkellä 57 toimijaa ja ulkomaisten valvontaviranomaisten listalle on jo alkuvuodesta päätynyt 19 toimijaa. Varoituslistoilla olevia toimijoita epäillään esimerkiksi säännöstenvastaisesta arvopapereiden markkinoinnista yleisölle tai toiminnasta ilman asianmukaista toimilupaa.

Sijoittajan onneksi epämääräisten toimijoiden tunnistaminen on kuitenkin varsin yksinkertaista. Seuraavassa perusohjeet turvalliseen toimintaan sijoitusmarkkinoilla ja linkkejä lisätietoon.

Varmista toimilupa

Sijoituspalvelujen tarjoamiseen tarvitaan viranomaisen myöntämä toimilupa. Toimilupa- tai markkinointilupavaatimus koskee niin kotimaisia kuin ulkomaisiakin palveluntarjoajia. Toimiluvan saaneet yhteisöt ovat viranomaisvalvonnassa. Toimiluvan olemassaolon voi tarvittaessa tarkastaa Finanssivalvonnan nettisivulta.

Onko tuotteesta hyväksytty esite?

Arvopaperista on laadittava viranomaisen hyväksymä tarjousesite, kun sitä tarjotaan yleisön merkittäväksi. Suomalaisten arvopapereiden tarjousesitteet hyväksyy Finanssivalvonta. Finanssivalvonta varoittaa sijoittajia virallisen näköisistä esitteistä, jotka kuitenkin ovat tekaistuja. Finanssivalvonnan nettisivuilta löytyy lista hyväksytyistä esitteistä, kuten myös luettelo tietoon tulleista esitteettömistä arvopaperin tarjoajista.

Tutki palveluntarjoajan ja tuotteen taustat

Kun olet tekemisissä sinulle aiemmin tuntemattoman palveluntarjoajan kanssa, tarkasta palveluntarjoajan taustat. Varmistu aina palveluntarjoajan ja tuotteen aitoudesta. Ulkomailla on tullut esille tapauksia, joissa jopa luotettavan yhteisön nimeä on käytetty hyväksi väärin yhteystiedoin.

Vaaran merkit myyntipuhelussa

Sijoitustuotteita markkinoidaan nykyisin usein puhelimitse. Kysymyksessä on yleensä täysin asianmukainen toiminta. Asianmukaisesti toimivat yritykset haluavat esimerkiksi sopia henkilökohtaisen tapaamisen neuvottelulle tai lähettää kirjallista materiaalia kiinnostuneille sijoittajille.

Seuraavat seikat markkinointipuhelussa ovat kuitenkin selviä vaaran merkkejä: myyntipuhelussa on voimakas painostus ja kiireen tuntu, tarjoukseen pitää vastata heti, tarjous kehotetaan pitämään salassa, pyydetään henkilö- tai tilitietoja, vaaditaan ennakkomaksua. Älä anna henkilötietoja tuntemattomalle soittajalle ja pyydä tarjous aina kirjallisena myöhempää tarkastelua varten.

Sijoitustoimintaan liittyy aina riski

Jos tarjouksessa luvataan korkeaa riskitöntä tuottoa, pitäisi hälytyskellojen soida. Viime kädessä jokainen vastaa omista päätöksistään ja kantaa sijoitusriskin. Jos et ymmärrä sijoituskohdetta tai tarjous tuntuu liian hyvältä ollakseen totta, älä sijoita. On myös aina hyvä ajatus kysyä neuvoa kokeneelta sijoittajalta tai sijoitusneuvojalta, kun harkitsee sijoittamista uuteen kohteeseen.

Älä usko epämääräisiin nettivihjeisiin

Tuntemattomilta lähettäjiltä esimerkiksi sähköpostitse tai keskustelupalstojen kautta saadut analyysit ja sijoitussuositukset voivat olla tarkoitushakuisia tai sisältää täysin väärää tietoa. Ne on syytä jättää omaan arvoonsa.

Toimi oikein verkossa

Internetissä tapahtuva henkilötietojen, luottokorttinumeroiden ja salasanojen verkkourkinta rikollisiin tarkoituksiin (ns. phishing) on yksi nopeimmin kasvavista rikollisuuden muodoista. Älä avaa epäilyttäviä sähköpostiviestejä. Älä koskaan klikkaa sähköpostiviestin linkkiä, joissa pyydetään vaihtamaan salasanaa tai antamaan henkilökohtaisia tietoja.

Asenna tietokoneeseesi virustorjunta, palomuuri, haittaohjelmien ja roskapostin torjuntaohjelmat sekä pidä ne ajan tasalla. Ota automaattinen käyttöjärjestelmän ja nettiselaimen turvapäivitys käyttöön.


Internet-linkit:

Finanssivalvonta
www.finanssivalvonta.fi

Kuluttajaviraston sivusto nettihuijareista
www.kuluttajavirasto.fi/fi-FI/huijaukset

Tietoturvaopas
www.tietoturvaopas.fi

Vakuutus- ja rahoitusneuvonta
www.fine.fi

 


© Tekijänoikeuksin suojattua alkuperäistä materiaalia. Lainattaessa lähde mainittava (Investori.com). Jos lainaat tekstiä nettiin, pyydämme linkittämään alkuperäiselle sivulle. Kokonaisen artikkelin lainaaminen kielletty ilman Investorin kirjallista lupaa.

Protected by Copyscape Originality Checker

Investori suosittelee

tutustumaan myös blogeihin (valikosta).Lue myös

Sijoittajan huoneentaulu

article thumbnail
Lue lisää...

Onko indeksisijoitus paras sijoitus?

article thumbnail Akateeminen sijoitustutkimus neuvoo yleensä sijoittajia laittamaan valtaosan sijoitussalkun...
Lue lisää...

Geenitkin vaikuttavat sijoitusmenestykseen

article thumbnail Käytännössä jokainen sijoittaja sortuu joskus tavallisiin sijoitusvirheisiin; ”liiallinen...
Lue lisää...

Ovatko ennusteet kolikonheittoa?

article thumbnail Osakekurssien muutokset ovat pitkälle satunnaisia, eikä kukaan voi varmuudella ennustaa...
Lue lisää...