Haittaako uutistulva sijoitusmenestystä?

Sijoituspäätösten tekemiseen tarvitaan ajantasaista uutistietoa. Vai tarvitaanko? Voiko uutistulva haitata sijoitusmenestystä.


Osakemarkkinat voivat tuottaa pitkällä aikavälillä erinomaisesti, huolimatta hyvinkin negatiivisista uutisista. Esimerkiksi 1990-luvulla  HEX-portfolioindeksi (nyk. OMXHCap) tuotti keskimäärin 18 prosentin vuosituoton. HEX-yleisindeksin (OMXH) keskimääräinen tuotto oli vieläkin suurempi, 33 prosenttia, mutta tässä Nokian menestys näytteli merkittävää roolia. Helsingin Arvopaperipörssin tuotot olivat siis erinomaiset siitäkin huolimatta, että samalla vuosikymmenellä saimme lukea vuosikymmenen alun lamasta, ensimmäisestä Persian lahden sodasta, korkeasta korkotasosta, yritysten konkurssiaallosta, markan kahdesta devalvaatiosta ja valuutan kelluttamisesta, massatyöttömyydestä, hullun lehmän taudista sekä Venäjän ja Aasian valuuttakriiseistä vuosikymmenen lopulla.

Edellinen on tietysti jälkiviisautta. On kuitenkin hyvä huomata, että sijoittaja, joka uutisten huolestuttamana osti ja myi osakkeita, ei todennäköisesti saavuttanut läheskään yhtä hyvää sijoitustuottoa kuin mihin yksinkertaisella osta ja pidä -strategialla olisi päästy.

Vinkkejä uutistulvan sulattamiseen


1. Pitäydy omassa sijoitusstrategiassa

Yksi osake on nousussa, kun toinen taas laskee. Jonkun toimialan täytyy johtaa pörssikehitystä. Historia ja sijoitustutkimus ovat osoittaneet, että todennäköisesti paras sijoitusstrategia on sijoittaa osakesalkkuun, joka on huolellisesti hajautettu eri toimialojen, maantieteellisten alueiden ja erityyppisten yhtiöiden kesken, ja pysyä markkinoilla pitkään. Näin salkussa ovat niin nykyiset menestyjät kuin tulevatkin. Osa sijoitusvaroista on myös syytä sijoittaa korkosijoituksiin oman riskinsietokyvyn mukaan.

2. Älä luota guruihin

Sijoittajien käyttäytymistä tutkinut ja Nobelin taloustieteen palkinnon saanut Daniel Kahneman on todennut: Älä luota yhteenkään guruun. Parhaimmillaan sijoitusgurut esittävät sivistyneen arvauksen tulevaisuudesta, pahimmillaan he haluavat manipuloida sijoittajia tehdäkseen yhtiöilleen rahaa.

3. Älä yritä ennustaa tulevaa

Älä muokkaa salkkuasi tulevaisuuden odotusten mukaan. Pelkoon tai ahneuteen perustuva osakekauppa todennäköisemmin tuhoaa sijoitustuottoa kuin lisää sitä. Rakenna oma sijoitussalkkusi riskinsietokykysi mukaisesti ja sijoita vain pitkällä tähtäimellä. Sijoitussalkussa on oikea määrä riskiä, kun sijoittajan olo tuntuu siedettävältä markkinaolosuhteista riippumatta. Salkun tasapainottaminen eri arvopaperiluokkien kesken voi olla tarpeen silloin tällöin, mutta muuta kaupankäyntiä ei tarvita.

4. Jäädytä suuri osa salkustasi

Jos sinun on ”pakko” kokeilla aktiivista osakekauppaa, jäädytä suuri osa sijoituksistasi kiinteiksi ja käy aktiivista kauppaa vain pienellä osalla salkkua. Daniel Kahneman suosittelee sijoittajia jäädyttämään jopa 90 prosenttia sijoitussalkusta.

5. Kokeile uutispaastoa

Unohda sijoituksesi hetkeksi. Suosittu amerikkalainen kirjailija ja terveysasiantuntija tohtori Andrew Weil suosittelee uutispaastoa useissa kirjoissaan. Kokeile muutaman päivän uutispaastoa. Älä lue, katsele tai kuuntele uutisia – rentoudu.

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Investorissa syyskuussa 2006.

 


© Tekijänoikeuksin suojattua alkuperäistä materiaalia. Lainattaessa lähde mainittava (Investori.com). Jos lainaat tekstiä nettiin, pyydämme linkittämään alkuperäiselle sivulle. Kokonaisen artikkelin lainaaminen kielletty ilman Investorin kirjallista lupaa.

Protected by Copyscape Originality Checker


Lue myös

Lahjaksi arvopapereita

article thumbnail Lahjoja on mukava antaa ja saada, mutta toisinaan sopivan lahjan keksiminen vaikkapa lapsille tai...
Lue lisää...

Ovatko ennusteet kolikonheittoa?

article thumbnail Osakekurssien muutokset ovat pitkälle satunnaisia, eikä kukaan voi varmuudella ennustaa...
Lue lisää...

Korkokäyrä antaa tärkeää tietoa sijoittajalle

article thumbnail Talouslehden sivulta löytyy kuvaaja, johon on piirretty eripituisten markkinakorkojen tuotot....
Lue lisää...

Voita pörssi-indeksi ja puolita riski

article thumbnail Uskoisitko että sijoitussalkku, jossa on 40% velkakirjoja ja 60% osakkeita voisi voittaa...
Lue lisää...