Jokaisella on riittävästi älyä tehdä osakkeilla rahaa, mutta kaikkien maha ei kyytiä kestä.
- Peter Lynch
Lue lisää mestarien oppeja, klikkaa!
Sijoitusmaailman konkari Bob Farrell on laatinut sijoittajille ’10 sijoitussääntöä muistettavaksi’ (ten rules to remember). Farrell on työskennellyt Wall Streetillä jo 50-luvun lopulta alkaen ja toiminut vuosikymmeniä investointipankki Merrill Lynch:n palveluksessa. Hän on seurannut markkinoiden eturintamassa niin lukuisat kurssinousut kuin romahduksetkin.
Farrellin pitkään kokemukseen perustuvat sijoitussäännönnöt käyvät oivalliseksi ohjeeksi epävakaille markkinoille. Hänen sijoitusfilosofiaansa voi luonnehtia markkinapsykologian huomioivaksi vastavirtaan sijoittamiseksi (contrarian strategy). Farrell toimii myös MarketWatchin kolumnistina ja hänen kirjoituksiinsa voi tutustua osoitteessa www.marketwatch.com.
(Otsikot Farrellin säännöistä, selitysteksti kirjoittajan)
Paluu keskiarvoon (return to mean) on hyvä työkalu markkinoiden ymmärtämiseen. Poikkeuksellisen hyvien vuosin jälkeen on perusteltua odottaa maltillisempaa kehitystä ja äärimmäisten ilmiöiden jälkeen tuntuvaa korjausliikettä.
Osakemarkkinat ovat vääjäämättä taipuvaisia syklisyyteen. Osakkeiden arvostusta ohjaa pörssiyhtiöiden liiketoiminnan menestys, joka on riippuvainen liiketoiminnan sykleistä. Osakemarkkinat vielä moninkertaistavat tämän jojoliikkeen sijoittajien kilpaillessa parhaista papereista.
Lopputuloksena osakekurssit heiluvat reippaasti enemmän kuin pörssiyhtiöiden tulokset ja osingot. Reaalitaloudessa lihavia vuosia seuraavat laihat – pörssimaailmassa yltiöoptimismia seuraa romahdus.
Sanotaan, että kalleimmat neljä sanaa markkinoilla ovat: tämä on uusi aika. Jostakin syystä markkinat aika-ajoin joutuvat euforian valtaan ja arvostus nousee ennennäkemättömiin korkeuksiin.
Kuplahinnoittelu voi kestää niin kauan, että sijoittajat alkavat uskoa jonkin talouden peruslain muuttuneen ja vanhojen arvostusmallien menettäneen ’uuden ajan’ aallossa toimivuutensa.
Näin ei tietenkään ole. Mikään puu ei kasva taivaaseen asti. Talouden perusperiaatteita rikkova kasvu ei voi jatkua loputtomiin.
Kurssiliikkeiden arvaamaton kesto ja jyrkät korjausliikkeet tekevät pörssisuhdanteiden ennustamisen vaikeaksi. Nopeat kurssimuutokset polttavat helposti spekulanttien tuotot.
Vanhan totuuden mukaan kurssinousu loppuu, kun kaikki sijoittajat ovat mukana. Tämä on tietysti melkoinen yksinkertaistus markkinoista, mutta kuvaa kuitenkin näppärästi massojen liikkeitä.
Kun jokainen on jo pelissä mukana, ei kalliimmalla ostajaa enää löydy ja paperit alkavat polttaa spekulanttien hyppysissä. Halukkaita myyjiä löytyy nopeasti, ja hinnat laskevat. Kurssien ollessa pohjalla ostoksilla ovat enää kokeneet sijoittajat.
Nousukaudella lähes jokainen haluaa ahnehtia osakkeita, ja 40 tai jopa 50 prosentin mahdollinen kurssipudotus tuntuu paitsi kaukaiselta, myös pieneltä tavoiteltuihin tuottoihin nähden. Nousussa oma kuviteltu riskinsietokyky pullistuu rinta rinnan kurssien kanssa. Ja osakkeethan ovat pitkän aikavälin sijoituksia, kävi miten kävi.
Mieli muuttuu kuitenkin kurssilaskussa. Kuilun reunalla, kun pohjaa ei näy, pudotus tuntuu. Tästä pulkasta on päästävä pois, hinnalla millä hyvänsä. Sijoittajan kannattaisi kuitenkin pitää pää kylmänä niin nousussa kuin laskussakin.
Farrell viittaa yhden totuuden ajatteluun. Yhdysvalloissa osakemaailmaa dominoi 1970-luvulla ’50 mallikasta’ (nifty-50). Nämä New Yorkin pörssin 50 suurimman yhtiön osakkeet katsottiin niin varmoiksi tapauksiksi, että ne automaattisesti olivat jokaisen sijoittajan luottokortit ja käytännössä riskittömät sijoitukset.
Varmuus osoittautui kuitenkin valheelliseksi. Suuri ostajajoukko ajoi osakkeiden hinnat kestämättömälle tasolle, ja lopulta mentiin alamäkeen. Osakemarkkinoilla varmaa on vain muutos.
Pitkän kurssinousun lopulla on tavallista, että osakkeet sukeltavat ensin jyrkästi. Nopeaa laskua seuraa rekyyliluontoinen kurssinousu optimismin palatessa markkinoille. Jos reaalitalous on kuitenkin hidastumassa ja yritysten tuloskehitys heikkenemässä, on edessä kipeä osakkeiden uudelleenhinnoittelu. Pessimismin vallattua niin analyytikot kuin sijoittajatkin oikeaa hintatasoa etsitään jopa vuosia kestävässä kurssilaskussa.
Oivallinen neuvo markkinaennusteiden tulkintaan.
Harvaapa rahan häviäminen naurattaa. Totuus on kuitenkin, että pärjätäkseen sijoitusmaailmassa on sopeuduttava niin nousuun kuin laskuunkin. Nousevilla markkinoilla lähes kaikki tekevät rahaa ja menestystä onkin syytä mitata koko ’pörssisyklin’ yli.
Investori 1013J
Sijoittamisen alkuun pienellä pääomalla![]() Lue lisää... |
Älä ole huono sijoittaja![]() Lue lisää... |
Onko indeksisijoitus paras sijoitus?![]() Lue lisää... |
Lahjaksi arvopapereita![]() Lue lisää... |