Miljoona kahviin?

Monet haluaisivat säästää ja sijoittaa. Ongelmana on vain sen ylimääräisen rahan löytäminen. Kuitenkin lähes kaikki voivat nipistää päivittäisistä menoistaan muutaman euron tinkimättä juuri mistään. Vuosien kuluessa päivittäinen pari euroa sijoitettuna voi kasvaa huomattavaksi summaksi.

David Bach on kirjoittanut aiheesta innostavan, erityisesti nuorille suunnatun, kirjan nimeltään ”The Automatic Millionaire: A Powerful One-Step Plan to Live and Finish Rich” (Broadway Books). Vapaasti suomennettuna: Tule miljonääriksi automaattisesti – yhden askeleen suunnitelma elää vauraasti ja lopettaa rikkaana. Lennokkaasta nimestään huolimatta kirja sisältää hyvin käytännönläheisiä ja järkeviä neuvoja pitkän tähtäimen säästäjälle ja sijoittajalle.

 

Yksi kirjasarjan teemoista on ”latte factor”, josta on muodostunut suorastaan uusi käsite englannin kieleen. Latte factor tarkoittaa kaikkia niitä pieniä asioita, joihin käytämme päivittäin rahaa, mutta jotka eivät ole meille todella välttämättömiä – esimerkiksi ylimääräinen maitokahvi iltapäivällä.

 

Karsimalla näitä pieniä päivittäisiä turhakkeita löydämme rahaa sijoitettavaksi. Tehtävä voi tuntua aluksi vaikealta, mutta jo pienen miettimisen jälkeen säästökohteita on helppo löytää: Ainahan muutaman virvokkeen voisi jättää väliin tai savukkeen polttamatta. Olisihan se terveellistäkin. Ylimääräinen puhelinliittymä? Nettiyhteydessä saattaa olla nopeutta enemmän kuin käyttäjässä. Kahvia tulee juotua ihan liikaa, ja lehti jota kukaan ei lue on vieläkin jäänyt perumatta.

 

Emme toki ole halukkaita luopumaan kaikista huvituksista tai pienistä paheistamme. Harva meistä on sellainen roopeankka, joka nauttii rahasta yli kaiken ja on valmis elämään kituuttaen säästääkseen jokaisen sentin. Ja mitä mieltä siinä olisi? Muutaman euron irrottaminen päivässä ei kuitenkaan yleensä edellytä ylivoimaisia uhrauksia.

 

Pari euroa päivässä ei ehkä alkuun tunnu suurelta summalta. Kuinka paljon päivittäiset pikku turhuudet sitten todella maksavat? Bachin käyttämät esimerkit tuntuvat uskomattomilta. Viisikin euroa päivässä tarkoittaa noin 150 euroa joka kuukausi. Jos 25-vuotias sijoittaa tuon summan kuukausittain osakkeisiin ja onnistuu saamaan 10 % tuoton sijoitukselleen, on hänellä 65-vuotiaana koossa noin 957.000 euroa. Siis lähes miljoona euroa, jonka olisi voinut helposti kuluttaa vuosien varrella kahviin ja pullaan! Kymmenen prosenttia on toki vaativa tuottotavoite, mutta pienemmälläkin tuotolla päästään merkittäviin tuloksiin.


© Tekijänoikeuksin suojattua alkuperäistä materiaalia. Lainattaessa lähde mainittava (Investori.com). Jos lainaat tekstiä nettiin, pyydämme linkittämään alkuperäiselle sivulle. Kokonaisen artikkelin lainaaminen kielletty ilman Investorin kirjallista lupaa.

Protected by Copyscape Originality Checker


Lue myös

Voita pörssi-indeksi ja puolita riski

article thumbnail Uskoisitko että sijoitussalkku, jossa on 40% velkakirjoja ja 60% osakkeita voisi voittaa...
Lue lisää...

Kymmenen sijoitussääntöä muistettavaksi

article thumbnail Sijoitusmaailman konkari Bob Farrell on laatinut sijoittajille ’10...
Lue lisää...

Sijoittajan huoneentaulu

article thumbnail
Lue lisää...

Onko indeksisijoitus paras sijoitus?

article thumbnail Akateeminen sijoitustutkimus neuvoo yleensä sijoittajia laittamaan valtaosan sijoitussalkun...
Lue lisää...