Yleistä sijoittamisesta

Tunne sijoitusrahastot

Tiedätkö mitä kuluja tai palkkioita sijoitusrahastoihin liittyy? Entä, milloin rahasto-osuuksia voi muuttaa rahaksi? Tutkimusten mukaan valtaosa rahastosijoittajista ei näitä tiedä. Positiivisena puolena: suurin osa sijoittajista voi saavuttaa huomattavaakin lisätuottoa petraamalla tietojaan.

Viimeksi päivitetty 15.08.2013 11:15

Kurkistus sijoittajan aivoihin

Viimeisen kymmenen vuoden aikana taloutta ja sijoittamista on ryhdytty tutkimaan uusin menetelmin. Uudet tieteenalat, neurotaloustiede (neuroeconomics) ja neurorahoitustiede (neurofinance) yhdistävät psykologian, neurotieteen ja taloustieteen menetelmiä.

Viimeksi päivitetty 11.06.2013 13:37

Voita pörssi-indeksi ja puolita riski


Kuva: Nasdaq, Luis Villa del Campo

Uskoisitko että sijoitussalkku, jossa on 40% velkakirjoja ja 60% osakkeita voisi voittaa tuotossa erään maailman tunnetuimman pörssi-indeksin S&P 500:n pitkällä aikavälillä ja vielä lähes puolta pienemmällä riskillä? Kuulostaa uskomattomalta.

Viimeksi päivitetty 08.03.2017 19:41

Geenitkin vaikuttavat sijoitusmenestykseen


Kuva: Ynse cc

Käytännössä jokainen sijoittaja sortuu joskus tavallisiin sijoitusvirheisiin; ”liiallinen kaupankäynti” tai ”hajautuksen laiminlyönti” ovat varmastikin tavallisimpia esimerkkejä. Tutkijat ovat jo pitkään tienneet, että osa käyttäytymisestämme on selitettävissä perinnöllisten taipumusten perustella ja onpa erilaisille käyttäytymistaipumuksille nimetty jopa omat geeninsäkin.

Viimeksi päivitetty 05.02.2013 15:30

Kansainvälisen sijoitussalkun rakentaminen


Kuva: Shanghai, Mike Behnken

Sijoittajien yleinen helmasynti, ympäri maailmaa, on painottaa sijoituksissa voimakkaasti kotimaata. Tämä on hyvin ymmärrettävää. Kotimarkkinat tunnetaan parhaiten, ja voipa mukana olla annos patriotismiakin.

Viimeksi päivitetty 04.12.2012 10:29

Pahat rahat


Kuva: Ian Murphy cc

Eettisellä sijoittamisella on kääntöpuolensa. Jos sijoittajat alkavat suuressa määrin hyljeksiä paheellisina pidettyjä toimialoja, se voi tehdä näistä tuottoisia sijoituskohteita.

Viimeksi päivitetty 01.11.2012 13:54

Lapselle rahasto-osuuksia

Sijoitusrahastolahjoin on mahdollista kerätä lapselle mukava pesämuna tulevaisuuden tarpeita varten. Sijoitusrahastot soveltuvat hyvin niin kertalahjoituksiin kuin säännölliseen säästämiseen lapsen hyväksi.

Viimeksi päivitetty 14.03.2017 14:03

Sijoittamisen viisastenkivi – hajautus

Osakesijoittajat ovat pitkään etsineet sijoittamisen viisastenkiveä, menetelmää, joka toisi parhaan sijoitustuoton. Tutkimus on kuitenkin löytänyt vain yhden keinon, joka todennäköisimmin tuottaa parhaan tuloksen: sijoitusten laaja hajautus yhdistettynä kärsivälliseen mieleen. Mikä parasta, tämä menetelmä on sijoittajalle tavallaan ilmainen: rahoitusteorian mukaan hajauttamalla osakesijoitukset riski pienenee ilman, että tuotto-odotuksesta tarvitsee tinkiä.

Viimeksi päivitetty 09.03.2017 19:51

Ovatko ennusteet kolikonheittoa?

Osakekurssien muutokset ovat pitkälle satunnaisia, eikä kukaan voi varmuudella ennustaa tulevaa. Silti erilaisia ennusteita julkaistaan paljon ja monet sijoittajat seuraavat niitä. Onko ennusteilla arvoa vai onko kysymys sattumanvaraisesta tiedosta?

Viimeksi päivitetty 30.04.2012 08:38

Sijoittamisen alkuun pienellä pääomalla

Pienelläkin kuukausittaisella sijoituksella voi saada kokoon merkittävän summan, kunhan sijoittaa hyvälle tuotolle ja sijoitusaika on riittävän pitkä. Sijoitusrahastot ovat pieniä summia sijoittavalle luonteva vaihtoehto, sillä niihin voi osallistua jo muutaman kymmenen euron kuukausittaisella panoksella. Seuraavassa vinkkejä sijoittamisen aloittamiseksi.

Viimeksi päivitetty 08.03.2017 21:46

Oikea aika aloittaa sijoittaminen on juuri nyt!


Säästäminen ja sijoittaminen on syytä aloittaa mahdollisimman varhain. Aika on pitkän aikavälin sijoittajan puolella.

Viimeksi päivitetty 31.10.2011 11:18

Satunnaiskulku vs. sijoittajien ryhmäkäyttäytyminen


Tehokkaiden markkinoiden teorian mukaan osaketuotot noudattavat satunnaiskulkua (random walk). Teorian mukaan osakkeen nykyinen hinta kuvastaa kaikkea osakkeen arvoon vaikuttavaa julkista tietoa ja osakehinnat muuttuvat välittömästi uuden tiedon tullessa markkinoille.

Viimeksi päivitetty 21.09.2011 16:48

Korkokäyrä antaa tärkeää tietoa sijoittajalle

Talouslehden sivulta löytyy kuvaaja, johon on piirretty eripituisten markkinakorkojen tuotot. Taitavalle sijoittajalle korkokäyrä antaa paljon tietoa markkinaodotuksista.

Viimeksi päivitetty 16.03.2017 09:25

Sijoittamisen psykologiasta

Yksi uusimmista rahoitustieteen tutkimushaaroista on 'rahoituksen käyttäytymistiede' (behavioral finance). Rahoituksen käyttäytymistiede yhdistää psykologiaa ja taloustiedettä, ja siitä on tullut viimeisen kymmenen vuoden aikana alalle keskeinen tutkimushaara.

Viimeksi päivitetty 20.06.2011 08:50

Torju sijoitushuijari

Valitettavasti suomalainenkaan sijoittaja ei ole turvassa sijoitusmaailman käärmeöljyn kauppiailta. Kaikille tuttu WinCapita on vain yksi esimerkki sijoitushuijauksista, joiden uhreiksi tavalliset ihmiset ovat joutuneet.

 

Viimeksi päivitetty 14.06.2011 12:15

Haittaako uutistulva sijoitusmenestystä?

Sijoituspäätösten tekemiseen tarvitaan ajantasaista uutistietoa. Vai tarvitaanko? Voiko uutistulva haitata sijoitusmenestystä.

Viimeksi päivitetty 07.06.2011 10:25

© Tekijänoikeuksin suojattua alkuperäistä materiaalia. Lainattaessa lähde mainittava (Investori.com). Jos lainaat tekstiä nettiin, pyydämme linkittämään alkuperäiselle sivulle. Kokonaisen artikkelin lainaaminen kielletty ilman Investorin kirjallista lupaa.

Protected by Copyscape Originality Checker

Investori suosittelee

tutustumaan myös blogeihin (valikosta).Lue myös

Sijoittamisen alkuun pienellä pääomalla

article thumbnail Pienelläkin kuukausittaisella sijoituksella voi saada kokoon merkittävän summan, kunhan...
Lue lisää...

Sijoittajan huoneentaulu

article thumbnail
Lue lisää...

Voita pörssi-indeksi ja puolita riski

article thumbnail Uskoisitko että sijoitussalkku, jossa on 40% velkakirjoja ja 60% osakkeita voisi voittaa...
Lue lisää...

Sijoittamisen viisastenkivi – hajautus

article thumbnail Osakesijoittajat ovat pitkään etsineet sijoittamisen viisastenkiveä, menetelmää, joka toisi...
Lue lisää...