Yleistä sijoittamisesta

Tunne sijoitusrahastot

Tiedätkö mitä kuluja tai palkkioita sijoitusrahastoihin liittyy? Entä, milloin rahasto-osuuksia voi muuttaa rahaksi? Tutkimusten mukaan valtaosa rahastosijoittajista ei näitä tiedä. Positiivisena puolena: suurin osa sijoittajista voi saavuttaa huomattavaakin lisätuottoa petraamalla tietojaan.

Lue lisää...

Kurkistus sijoittajan aivoihin

Viimeisen kymmenen vuoden aikana taloutta ja sijoittamista on ryhdytty tutkimaan uusin menetelmin. Uudet tieteenalat, neurotaloustiede (neuroeconomics) ja neurorahoitustiede (neurofinance) yhdistävät psykologian, neurotieteen ja taloustieteen menetelmiä.

Lue lisää...

Kymmenen sijoitussääntöä muistettavaksi

Sijoitusmaailman konkari Bob Farrell on laatinut sijoittajille ’10 sijoitussääntöä muistettavaksi’ (ten rules to remember). Farrell on työskennellyt Wall Streetillä jo 50-luvun lopulta alkaen ja toiminut vuosikymmeniä investointipankki Merrill Lynch:n palveluksessa. Hän on seurannut markkinoiden eturintamassa niin lukuisat kurssinousut kuin romahduksetkin.

Lue lisää...

Kansainvälisen sijoitussalkun rakentaminen


Kuva: Shanghai, Mike Behnken

Sijoittajien yleinen helmasynti, ympäri maailmaa, on painottaa sijoituksissa voimakkaasti kotimaata. Tämä on hyvin ymmärrettävää. Kotimarkkinat tunnetaan parhaiten, ja voipa mukana olla annos patriotismiakin.

Lue lisää...

Pahat rahat


Kuva: Ian Murphy cc

Eettisellä sijoittamisella on kääntöpuolensa. Jos sijoittajat alkavat suuressa määrin hyljeksiä paheellisina pidettyjä toimialoja, se voi tehdä näistä tuottoisia sijoituskohteita.

Lue lisää...

Lapselle rahasto-osuuksia

Sijoitusrahastolahjoin on mahdollista kerätä lapselle mukava pesämuna tulevaisuuden tarpeita varten. Sijoitusrahastot soveltuvat hyvin niin kertalahjoituksiin kuin säännölliseen säästämiseen lapsen hyväksi.

Lue lisää...

Sijoittamisen viisastenkivi – hajautus

Osakesijoittajat ovat pitkään etsineet sijoittamisen viisastenkiveä, menetelmää, joka toisi parhaan sijoitustuoton. Tutkimus on kuitenkin löytänyt vain yhden keinon, joka todennäköisimmin tuottaa parhaan tuloksen: sijoitusten laaja hajautus yhdistettynä kärsivälliseen mieleen. Mikä parasta, tämä menetelmä on sijoittajalle tavallaan ilmainen: rahoitusteorian mukaan hajauttamalla osakesijoitukset riski pienenee ilman, että tuotto-odotuksesta tarvitsee tinkiä.

Lue lisää...

Ovatko ennusteet kolikonheittoa?

Osakekurssien muutokset ovat pitkälle satunnaisia, eikä kukaan voi varmuudella ennustaa tulevaa. Silti erilaisia ennusteita julkaistaan paljon ja monet sijoittajat seuraavat niitä. Onko ennusteilla arvoa vai onko kysymys sattumanvaraisesta tiedosta?

Lue lisää...

Sijoittamisen alkuun pienellä pääomalla

Pienelläkin kuukausittaisella sijoituksella voi saada kokoon merkittävän summan, kunhan sijoittaa hyvälle tuotolle ja sijoitusaika on riittävän pitkä. Sijoitusrahastot ovat pieniä summia sijoittavalle luonteva vaihtoehto, sillä niihin voi osallistua jo muutaman kymmenen euron kuukausittaisella panoksella. Seuraavassa vinkkejä sijoittamisen aloittamiseksi.

Lue lisää...

Oikea aika aloittaa sijoittaminen on juuri nyt!


Säästäminen ja sijoittaminen on syytä aloittaa mahdollisimman varhain. Aika on pitkän aikavälin sijoittajan puolella.

Lue lisää...

Satunnaiskulku vs. sijoittajien ryhmäkäyttäytyminen


Tehokkaiden markkinoiden teorian mukaan osaketuotot noudattavat satunnaiskulkua (random walk). Teorian mukaan osakkeen nykyinen hinta kuvastaa kaikkea osakkeen arvoon vaikuttavaa julkista tietoa ja osakehinnat muuttuvat välittömästi uuden tiedon tullessa markkinoille.

Lue lisää...

Korkokäyrä antaa tärkeää tietoa sijoittajalle

Talouslehden sivulta löytyy kuvaaja, johon on piirretty eripituisten markkinakorkojen tuotot. Taitavalle sijoittajalle korkokäyrä antaa paljon tietoa markkinaodotuksista.

Lue lisää...

Sijoittamisen psykologiasta

Yksi uusimmista rahoitustieteen tutkimushaaroista on 'rahoituksen käyttäytymistiede' (behavioral finance). Rahoituksen käyttäytymistiede yhdistää psykologiaa ja taloustiedettä, ja siitä on tullut viimeisen kymmenen vuoden aikana alalle keskeinen tutkimushaara.

Lue lisää...

Torju sijoitushuijari

Valitettavasti suomalainenkaan sijoittaja ei ole turvassa sijoitusmaailman käärmeöljyn kauppiailta. Kaikille tuttu WinCapita on vain yksi esimerkki sijoitushuijauksista, joiden uhreiksi tavalliset ihmiset ovat joutuneet.

 

Lue lisää...

Haittaako uutistulva sijoitusmenestystä?

Sijoituspäätösten tekemiseen tarvitaan ajantasaista uutistietoa. Vai tarvitaanko? Voiko uutistulva haitata sijoitusmenestystä.

Lue lisää...

Näin teet sijoitussuunnitelman

Sijoitussuunnitelman laatiminen on eduksi jokaiselle sijoittajalle, varallisuudesta riippumatta. Kurinalainen ja tuottava sijoittaminen on paljon helpompaa, kun on etukäteen selvittänyt, mitä tekee ja miksi.
Lue lisää...


© Tekijänoikeuksin suojattua alkuperäistä materiaalia. Lainattaessa lähde mainittava (Investori.com). Jos lainaat tekstiä nettiin, pyydämme linkittämään alkuperäiselle sivulle. Kokonaisen artikkelin lainaaminen kielletty ilman Investorin kirjallista lupaa.

Protected by Copyscape Originality Checker

Investori suosittelee

tutustumaan myös blogeihin (valikosta).Lue myös

Korkokäyrä antaa tärkeää tietoa sijoittajalle

article thumbnail Talouslehden sivulta löytyy kuvaaja, johon on piirretty eripituisten markkinakorkojen tuotot....
Lue lisää...

Onko indeksisijoitus paras sijoitus?

article thumbnail Akateeminen sijoitustutkimus neuvoo yleensä sijoittajia laittamaan valtaosan sijoitussalkun...
Lue lisää...

Kansainvälisen sijoitussalkun rakentaminen

article thumbnail Sijoittajien yleinen helmasynti, ympäri maailmaa, on painottaa sijoituksissa voimakkaasti...
Lue lisää...

Lapselle rahasto-osuuksia

article thumbnail Sijoitusrahastolahjoin on mahdollista kerätä lapselle mukava pesämuna tulevaisuuden tarpeita...
Lue lisää...