Osakekurssien ennustusmenetelmät ampuvat ohi

Teksasilainen asetaituri liittyy erääseen loogisen päättelyn virheeseen, joka on yleinen myös sijoitusmaailmassa. Englanniksi tämän virheen nimi on ”texas sharpshooter fallacy”, teksasilainen tarkkuusampuja -harha. Nimi virheelle tulee tarinan ampujasta, joka ampui pistoolillaan ladon seinään, maalasi luodin reiän ympärille maalitaulun ja väitti olevansa mestariampuja.

Tämäntapainen looginen virhe syntyy, kun tutkimusaineistosta etsitään lainalaisuuksia, joita tosiasiassa ei ole olemassa, ja räätälöidään aineistoon sopiva malli löydöksien päälle. Valitettavasti monet internetissä piensijoittajille markkinoitavat pörssikurssien ennustusmenetelmät ovat tästä oiva esimerkki. Mallin isät ovat ottaneet pörssidatan ja sovittaneet sen päälle mallin, joka parhaiten vaikuttaisi ennustavan nousut ja laskut. Looginen virhe syntyy kun malli laaditaan samasta aineistosta, jolla sen toimintaa pyritään todistamaan. Tällainen malli ei ennusta mitään, se vain kuvaa aineistoa.

Yksinkertaisimpia pörssikurssien ”ennustusmalleja” voi verrata siihen, että syötetään tietokoneeseen historian kaikki loton voittorivit. Tietokoneen avulla aineistosta on helppoa hakea lottorivi, joka on vuosien kuluessa tuottanut parhaan kumulatiivisen voittotuloksen. Yksi täysosuma ja muutamia pienempiä voittoja silloin tällöin.

Nyt näppärän markkinamiehen on helppoa myydä hyväuskoisille ”maailman tehokkainta lottoamismenetelmää”, jota käyttämällä olisit jo tutkitusti voittanut nämä miljoonat. Varmemmaksi vakuudeksi mainonnassa kerrotaan tieteellisestä tietokonemallista.

Kuten tiedämme, virheettömän lottokoneen arpomat numerot ovat aidosti satunnaisia, ja edellisen viikon voittorivi on tänä lauantaina aivan yhtä todennäköinen voittaja kuin mikä tahansa muu rivi; vaikka intuitio viekin tässä helposti harhaan.

Pörssikurssien kehitys ei ole tällä tavoin satunnainen, mutta kurssien päivittäisen kehityksen katsotaan noudattavan pitkälti satunnaiskulkua, jolla on ns. positiivinen ’drifti’ eli kursseilla on taipumus nousta pitkällä aikavälillä. Edellisen perusteella historiallisista kurssiliikkeistä, tai kuvaajan muodostamista kuvioista, ei voi ennustaa tulevaa.

Akateeminen tutkimus ei ole löytänyt mitään luotettavaa keinoa ennustaa osakekurssien liikkeitä. Älä mene teksasilaiseen harhaan, kun seuraavan kerran törmäät tarjoukseen ennustusmenetelmästä, joka näyttäisi vainuavan pörssin tulevat nousut ja laskut.© Tekijänoikeuksin suojattua alkuperäistä materiaalia. Lainattaessa lähde mainittava (Investori.com). Jos lainaat tekstiä nettiin, pyydämme linkittämään alkuperäiselle sivulle. Kokonaisen artikkelin lainaaminen kielletty ilman Investorin kirjallista lupaa.

Protected by Copyscape Originality Checker


Lue myös

Sijoittamisen alkuun pienellä pääomalla

article thumbnail Pienelläkin kuukausittaisella sijoituksella voi saada kokoon merkittävän summan, kunhan...
Lue lisää...

Korkokäyrä antaa tärkeää tietoa sijoittajalle

article thumbnail Talouslehden sivulta löytyy kuvaaja, johon on piirretty eripituisten markkinakorkojen tuotot....
Lue lisää...

Geenitkin vaikuttavat sijoitusmenestykseen

article thumbnail Käytännössä jokainen sijoittaja sortuu joskus tavallisiin sijoitusvirheisiin; ”liiallinen...
Lue lisää...

Onko indeksisijoitus paras sijoitus?

article thumbnail Akateeminen sijoitustutkimus neuvoo yleensä sijoittajia laittamaan valtaosan sijoitussalkun...
Lue lisää...