Osakesijoittaminen ei ole riskitöntä pitkälläkään aikavälillä

"Pörssiosakkeet ovat turvallisia sijoituksia, kunhan ne vain omistaa riittävän pitkään" on yleinen neuvo sijoituskirjallisuudessa. Markkinahistorian valossa se vaikuttaa myös todelta – pienin varauksin.

 

Ajatus siitä, että osakkeet ovat turvallinen sijoitus, jos niitä pidetään yli 20 vuoden ajan, tuli laajalti tunnetuksi yhdysvaltalaisen rahoituksen tutkijan Jeremy Siegelin myötä. Kirjassaan Stocks for the Long Run Siegel havainnollistaa, ettei Yhdysvalloissa ole viimeisen 200 vuoden aikana ollut yhtään 20 vuoden mittaista ajanjaksoa, jolloin pörssiosakkeet olisivat tuottaneet negatiivisen reaalituoton.

 

Osakemarkkinoiden pitkän aikavälin tarkastelua vaivaa kuitenkin usein ns. survival bias (selviytymisharha). Kaikki osakemarkkinat eivät suinkaan ole tuottaneet hyvin pitkälläkään aikavälillä – kaikilla pörsseillä ei edes ole pitkää katkotonta toimintahistoriaa. Monen pörssin toiminnan on katkaissut sota tai vallankumous.

Kun tarkastelemme pitkiä tuottotilastoja, valitsemme jälkikäteen pörssin, jolla on pitkä ja lähes katkeamaton tuottohistoria. Yleensä malliksi kelpaa yhdysvaltalaisten osakkeiden kehitys viimeiseltä sadalta vuodelta. Ongelmana on, olisiko sijoittaja arvannut etukäteen sijoittaa kaikista lupaavista markkinoista juuri Yhdysvaltoihin.

Onko 20 vuotta ollut riittävä aika muilla markkinoilla? Tutkijat Elroy Dimson, Paul Marsh ja Mike Staunton selvittävät asiaa artikkelissaan "Irrational Optimism" (Financial Analysts Journal, January-February 2004).

Tutkijat analysoivat 16 markkinan kehitystä 103 vuoden ajalta (aineistosta puuttuu historiallisesti korkean riskin markkinoita, kuten Venäjä, Kiina ja Argentiina). Kaikkiaan 11 markkinalla oli yli 20 vuoden ajanjaksoja, jolloin osakkeet olivat tuottaneet negatiivisia reaalituottoja.

Edellisestä huolimatta osakkeet ovat edelleen todennäköisesti paras sijoitusvaihtoehto pitkälle aikavälille. Osakesijoitukset tulee kuitenkin huolellisesti hajauttaa useiden eri yhtiöiden kesken sekä myös maantieteellisesti riskien minimoimiseksi. Sijoittajan on myös hyvä muistaa, ettei markkinoilla mikään ole täysin varmaa.

 

Julkaistu aikaisemmin Investorissa 09.05.2011


© Tekijänoikeuksin suojattua alkuperäistä materiaalia. Lainattaessa lähde mainittava (Investori.com). Jos lainaat tekstiä nettiin, pyydämme linkittämään alkuperäiselle sivulle. Kokonaisen artikkelin lainaaminen kielletty ilman Investorin kirjallista lupaa.

Protected by Copyscape Originality Checker


Lue myös

Kymmenen sijoitussääntöä muistettavaksi

article thumbnail Sijoitusmaailman konkari Bob Farrell on laatinut sijoittajille ’10...
Lue lisää...

Sijoittajan huoneentaulu

article thumbnail
Lue lisää...

Sijoittamisen viisastenkivi – hajautus

article thumbnail Osakesijoittajat ovat pitkään etsineet sijoittamisen viisastenkiveä, menetelmää, joka toisi...
Lue lisää...

Lahjaksi arvopapereita

article thumbnail Lahjoja on mukava antaa ja saada, mutta toisinaan sopivan lahjan keksiminen vaikkapa lapsille tai...
Lue lisää...