Helpoin tapa valita osakkeet


Kuva: Marcy Hargan

Aloittelevalla sijoittajalla suurimman kynnyksen osakesijoitusten tekemiseen voi muodostaa osakkeiden valinnan vaikeus ja moni onkin valmis jättämään sen sijoitusrahaston salkunhoitajan huoleksi.

Osakkeiden valinnan vaikeutta voi kuitenkin helpottaa yksinkertaisesti seuraamalla salkunhoidon ammattilaisten valintoja. Mikään ei estä hyppäämästä kokeneen salkunhoitajan reppuselkään, kuten tätä sijoitusmuotoa englanniksi hauskasti nimitetään (piggyback investing).

Ammattilaisten osakevalintoja on helppoa seurata. Sijoitusrahastot julkistavat yleensä kymmenen suurinta sijoitustaan kuukausittain. Kootusti nämä tiedot löytyvät esimerkiksi Morningstar.fi -palvelusta (> sisältö > rahaston kymmenen suurinta sijoitusta).

EDIT 12.4.13: Matias Möttölä Morningstarilta kertoo, että Morningstar saa rahastoyhtiöiltä salkkutiedot pääosin kuukausittain, mutta osa lähettää ne vain neljännesvuosittain.

Sijoittaja voi esimerkiksi etsiä menestyneimmät arvostrategialla toimivat rahastot ja noudatella osakevalinnoissaan näiden rahastojen sijoituksia.

Joku saattaisi pitää tällaista vapaamatkustamista jopa moraalittomana, mutta sitä se ei toki ole. Käytetyt tiedot ovat julkisia ja kuten markkinoilla on tapana, kaikkea julkista tietoa käytetään hyväksi.

Etumatkaa muihin sijoittajiin nähden tällä systeemillä ei luonnollisestikaan saa, mutta parhaimmillaan ammattilaisia seuraava sijoittaja pääsee hyvin lähelle sijoitusrahaston tuottoja pienin sijoituskustannuksin.

Säännöllisesti julkistettavien suurimpien sijoitusten lisäksi salkunhoitajat maustavat salkkuaan pienemmillä sijoituksilla ja pyrkivät näin saamaan kilpailuetua. Joka tapauksessa raportoitavat kymmenen suurinta sijoitusta muodostavat osakerahastosta yleensä 40 – 60 prosenttia ja ne vastaavat täten huomattavasta osasta rahaston tuottoa.

Aloittelevalle osakesijoittajalle ammattilaisten seuraamisesta on monenlaista hyötyä. Sijoittamisesta oppii lisää tutkimalla miksi ammattilaiset ovat poimineet osakkeen esimerkiksi arvostrategiaa noudattavaan salkkuun. Toiseksi esimerkin seuraaminen vahvistaa turvallisuuden tunnetta ja auttaa alkuun.

 


© Tekijänoikeuksin suojattua alkuperäistä materiaalia. Lainattaessa lähde mainittava (Investori.com). Jos lainaat tekstiä nettiin, pyydämme linkittämään alkuperäiselle sivulle. Kokonaisen artikkelin lainaaminen kielletty ilman Investorin kirjallista lupaa.

Protected by Copyscape Originality Checker


Lue myös

Kansainvälisen sijoitussalkun rakentaminen

article thumbnail Sijoittajien yleinen helmasynti, ympäri maailmaa, on painottaa sijoituksissa voimakkaasti...
Lue lisää...

Kymmenen sijoitussääntöä muistettavaksi

article thumbnail Sijoitusmaailman konkari Bob Farrell on laatinut sijoittajille ’10...
Lue lisää...

Voita pörssi-indeksi ja puolita riski

article thumbnail Uskoisitko että sijoitussalkku, jossa on 40% velkakirjoja ja 60% osakkeita voisi voittaa...
Lue lisää...

Korkokäyrä antaa tärkeää tietoa sijoittajalle

article thumbnail Talouslehden sivulta löytyy kuvaaja, johon on piirretty eripituisten markkinakorkojen tuotot....
Lue lisää...