Tee osakesijoituksia myös kurssien laskiessa

Viimeaikainen osakekurssien heilunta on saanut monet sijoittajat varovaisiksi. Huolestuneimmat ovat jo luopuneet osakesijoituksista kokonaan, vaikka monet ammattilaiset pitävät osakkeita jo kohtuullisesti hinnoiteltuina.


Pörssiosakkeet ovat siitä merkillinen tuote, että sijoittajat jonottavat ostoksille, kun hinnat ovat korkealla ja vastaavasti hylkäävät markkinat, kun osakehinnat laskevat. Myönnettäköön, ettei osakkeiden edullisuus tai kalleus ole aivan yksinkertaisesti määriteltävissä. Mutta kannattaisikohan osakkeita ostaa myös silloin kun hinnat laskevat?

Markkinaliikkeiden ennustaminen ei onnistu

Lyhyellä aikavälillä osakkeiden hintoihin vaikuttavat ennen kaikkea sijoittajien odotukset. Aika-ajoin sijoittajien kilpailevat osto- ja myyntitarjoukset ajavat kurssit tasoille, jotka eivät vaikuta pörssiyhtiöiden fundamentteja tarkastellen oikeutetuilta. Markkinoilla on taipumus ylilyönteihin.

Kurssit nousevat pörssihuumassa enemmän kuin olisi perusteltua ja vastaavasti lasku vie ne syvemmälle kuin yhtiöiden tulevaisuudenodotukset edellyttäisivät. Hintakuplien ja romahdusten takana on markkinapsykologia, jonka mallintamisessa tutkijoilla riittää edelleen tekemistä.

Inhimillinen komponentti pörssikaupassa pitää huolen siitä, ettei osakemarkkinan liikkeitä koskaan saada täydellisesti sovitettua mihinkään malliin. Markkinoilla toimivat osapuolet pyrkivät parhaansa mukaan hyödyntämään käytössään olevaa informaatiota ja seuraavat myös toistensa toimintaa. Seurauksena on järjestelmä jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen ja jonka käyttäytyminen ei ole yksinkertaisesti ennustettavissa.

Edellisestä johtuen sijoittajat eivät onnistu parhaalla mahdollisella tavalla ajoittamaan ostoa kurssien pohjalukemiin tai myyntiä huippuhintaan. Eikä siihen ole tarvettakaan. Osakekurssien ”keskimääräinen tuotto”, jonka osakesijoituksensa huolellisesti hajauttanut pitkäaikaissijoittaja saa (kulujen jälkeen), riittää erinomaisesti varallisuuden kasvattamiseen.

Aikahajautus on mainio idea

Jos sijoittaja hyväksyy sen yksinkertaisen tosiseikan, ettei osakemarkkinan ajoitus onnistu, jää hänelle kaksi hyvää työkalua sijoitussalkun hoitoon: sijoitusten aikahajautus ja salkun tasapainotus.

Aikahajautuksen idea on siinä, että kun sijoittaja ostaa osakkeita tai rahasto-osuuksia säännöllisin väliajoin kiinteällä summalla, hän hankkii osuuksia suhteessa enemmän kun hinnat ovat alhaalla. Näin keskimääräinen hankintahinta muodostuu edulliseksi. Lisäksi vältetään epämiellyttävä tilanne, jossa kurssit sattuvat kääntymään laskuun juuri kun sijoittaja on ostanut suuren potin osakkeita.

Jos sijoittaja luopuu säännöllisestä sijoitussuunnitelmastaan kurssien laskiessa, hän menettää juuri strategian keskimääräistä hankintahintaa laskevan perusidean. Kun sijoitusten hajautus ja riskitaso on sopiva, kannattaa valitussa strategiassa pitäytyä. Hyvin sijoituksensa hajauttava voi suhtautua melkoisen luottavaisesti siihen, että ennemmin tai myöhemmin kurssit kääntyvät taas nousuun, ja sijoittaja pääsee nauttimaan alhaisen hankintahinnan tuomasta tuotosta.

Edullista hankintahintaakin tärkeämpi on oman riskinsietokyvyn mukainen sijoitussalkku. Hyvän sijoitustuoton osakesijoituksista varmistaa vain, jos on valmis sijoittamaan riittävän pitkäksi aikaa. Jos kurssiliikkeet hermostuttavat sijoittajan ja hän on valmis luopumaan osakkeista heti niiden menetettyä arvoaan, on sijoittajan parempi suunnata valtaosa varoistaan turvallisiin korkoa maksaviin papereihin.

Salkun tasapainotus kontrolloi myös riskiä

Sijoitussalkku kannattaa aika ajoin tasapainottaa eri arvopaperiluokkien kesken. Näin pienennetään altistumista tietyn arvopaperiluokan riskeille ja saavutetaan hajautushyötyä.

Jos esimerkiksi sijoitussalkun osakeosuus on kasvanut voimakkaasti, voi olla tarpeen pienentää osakeriskiä ja kasvattaa korkosijoitusten osuutta salkussa. Salkun tasapainotus myös pakottaa myymään kallistuneita papereita ja ostamaan edullisempia. Samalla sijoitussalkun osakeriskitaso pysyy sellaisena kuin sijoittaja on alunperin suunnitellut.

 


© Tekijänoikeuksin suojattua alkuperäistä materiaalia. Lainattaessa lähde mainittava (Investori.com). Jos lainaat tekstiä nettiin, pyydämme linkittämään alkuperäiselle sivulle. Kokonaisen artikkelin lainaaminen kielletty ilman Investorin kirjallista lupaa.

Protected by Copyscape Originality Checker


Lue myös

Lahjaksi arvopapereita

article thumbnail Lahjoja on mukava antaa ja saada, mutta toisinaan sopivan lahjan keksiminen vaikkapa lapsille tai...
Lue lisää...

Sijoittajan huoneentaulu

article thumbnail
Lue lisää...

Sijoittamisen viisastenkivi – hajautus

article thumbnail Osakesijoittajat ovat pitkään etsineet sijoittamisen viisastenkiveä, menetelmää, joka toisi...
Lue lisää...

Onko indeksisijoitus paras sijoitus?

article thumbnail Akateeminen sijoitustutkimus neuvoo yleensä sijoittajia laittamaan valtaosan sijoitussalkun...
Lue lisää...