Ostitko kalliita osakkeita?

Osakemarkkinoilla jokainen tekee joskus erehdyksiä, ja virheet voi nähdä välttämättömänä osana menestystä. Onneksi yleisimmät virheet on helppo välttää noudattamalla muutamia sijoittajan perusohjeita.

 

Virheestä toipuminen

Jos on erehtynyt sijoittamaan vain muutaman yhtiön osakkeisiin, jotka myöhemmin menettävät huomattavan osan arvostaan, on varminta aloittaa pikaisesti oikeaoppisesti hajautetun osakesalkun rakentaminen. Jos sijoittaja jää itsepintaisesti odottamaan kurssikäännettä, menettää hän runsaasti muiden sijoituskohteiden tarjoamia mahdollisuuksia. Mestarisijoittaja Warren Buffett onkin todennut: ”Sinun ei tarvitse hankkia hävittyjä varoja takaisin samalla tavoin kuin menetit ne.”

Osaketta ei tee halvaksi pelkästään se, että sen hinnasta on kadonnut huomattava osa. Sillä, mitä osakkeista on aikanaan maksettu, ei ole sijoittajalle pohjimmiltaan merkitystä. Merkitystä on sillä, miten nykyiset varat ovat todennäköisesti parhaiten sijoitettuna. Osakemarkkinoilla edullisin tuotto-odotus suhteessa riskiin on oikeaoppisesti hajautetulla osakesalkulla.

On myös hyvä muistaa, että tappiollinen sijoitus pitää sisällään verotuksessa rahanarvoisen luovutustappion. Luovutustappion (myyntitappio) voi vähentää verotuksessa myyntivoitoista. Jos sijoittaja pystyy heti hyödyntämään koko tappion, on sen rahallinen arvo 28% tappion määrästä (verovuonna 2011). Luovutustappioita voi vähentää niiden syntymisvuotena ja kolmena seuraavana verovuotena.

Mikäli arvoaan menettäneet osakkeet ovat osa sijoittajan huolellisesti hajautettua osakesalkkua, on tilanne erilainen kuin vain yksittäisiin yhtiöihin sijoittaneella. Riskiä ja tuotto-odotusta tulee tarkastella kokonaisuuden, ’sijoitusportfolion’, tasolla, ja sijoittajalla on varaa odottaa käännettä kyseisten osakkeiden kohdalla.

Torju virheet etukäteen

Parasta tietysti olisi, jos sijoitusvirheet voisi välttää jo etukäteen. Suurimpien virheiden välttäminen ei ole edes kovin vaikeaa. Muistamalla muutaman sijoittajan perusohjeen välttää jo suuren osan virheistä:

  • Älä sijoita suurta ylipainoa osakesalkusta millekään toimialalle tai edes maantieteelliselle alueelle, vaan hajauta sijoitukset laajalti. Sijoitusrahastojen avulla laaja hajautus onnistuu jo pienelläkin pääomalla.
  • Osakesijoittamisessa kannattaa varautua aina pitkään sijoitusaikaan. Osakkeisiin on siis syytä sijoittaa vain varoja, jotka voi pitää pitkään sijoitettuna.
  • Riskiä on hyvä hajauttaa myös ajallisesti. Kun varat sijoitetaan erissä, suuren kertasijoituksen sijaan, vältetään koko sijoituksen osuminen mahdollisimman epäedulliseen ajankohtaan.
  • Älä tavoittele pelkästään muodikkaita sijoituksia. Kun sijoitat laajalti hajautettuun osakesalkkuun, ovat mukana niin nykyiset kuin tulevatkin menestyjät.
  • Velkarahan käyttö osakesijoituksiin ei ole suositeltavaa.
  • Sijoita vain sellaisiin sijoituskohteisiin, jotka ymmärrät.

 


© Tekijänoikeuksin suojattua alkuperäistä materiaalia. Lainattaessa lähde mainittava (Investori.com). Jos lainaat tekstiä nettiin, pyydämme linkittämään alkuperäiselle sivulle. Kokonaisen artikkelin lainaaminen kielletty ilman Investorin kirjallista lupaa.

Protected by Copyscape Originality Checker


Lue myös

Ovatko ennusteet kolikonheittoa?

article thumbnail Osakekurssien muutokset ovat pitkälle satunnaisia, eikä kukaan voi varmuudella ennustaa...
Lue lisää...

Voita pörssi-indeksi ja puolita riski

article thumbnail Uskoisitko että sijoitussalkku, jossa on 40% velkakirjoja ja 60% osakkeita voisi voittaa...
Lue lisää...

Kansainvälisen sijoitussalkun rakentaminen

article thumbnail Sijoittajien yleinen helmasynti, ympäri maailmaa, on painottaa sijoituksissa voimakkaasti...
Lue lisää...

Onko indeksisijoitus paras sijoitus?

article thumbnail Akateeminen sijoitustutkimus neuvoo yleensä sijoittajia laittamaan valtaosan sijoitussalkun...
Lue lisää...