Miksi osakkeet ovat paras pitkän aikavälin sijoitus?

Tutkimusten mukaan pörssiosakkeet tarjoavat pitkällä aikavälillä muita arvopaperisijoituksia paremman tuoton sijoittajille. Esimerkiksi professori Jeremy J. Siegel on kirjassaan Stocks for the Long Run selvittänyt yhdysvaltalaisia sijoitustuottoja. Vuoden 1926 jälkeen pörssiosakkeet ovat tuottaneet inflaatiosta puhdistettuna 7,2 % reaalituoton (geometrinen keskiarvotuotto). Vastaavana ajanjaksona valtion lyhyet velkapaperit ovat tuottaneet 0,6 % ja valtion joukkovelkakirjat 2,0 % reaalituoton.


Pörssiosakkeet ovat siis tarjonneet huomattavasti paremman tuoton kuin riskittöminä pidetyt valtion velkapaperit. Viime kädessä osakekurssien pitkän aikavälin nousu liittyy koko kansantalouden kasvuun. Usein käytetty esimerkillinen (ei-inflatorinen) kansantalouden kasvunopeus länsimaiselle taloudelle on 3 %. Kasvunopeudesta 0,5 prosenttiyksikköä muodostuu väestönkasvusta ja 2,5 prosenttiyksikköä tuottavuuden noususta.

Pörssiosakkeiden pitkän aikavälin keskimääräinen tuotto ylittää yleensä koko kansantalouden kasvunopeuden. Tämä selittyy kuitenkin sillä, että pörssiosakkeet edustavat koko talouden riskipitoisinta osaa ja kasvu muilla sektoreilla (esim. julkiset palvelut) on hitaampaa.

Ajatus jatkuvasta kasvusta voi olla vaikea hyväksyä. On hyvin luonnollista ajatella, että jossakin vaiheessa kasvun rajojen on tultava vastaan. Kuitenkin se kasvu, jota tässä yhteydessä käsitellään, ei liity mihinkään tiettyyn fyysiseen suureeseen, vaan pikemminkin innovaatioihin.

Käytämme tänä päivänä huomattavan osan tuloistamme tavaroihin ja palveluihin, joita ei ollut olemassa 30 vuotta sitten, esimerkkinä: internet, matkapuhelimet ja kodin moninaiset viihdelaitteet. Emme tiedä mitä ovat ne tulevaisuuden innovaatiot, jotka tuovat nopeaa talouskasvua ja uusia mahdollisuuksia sijoittajille, mutta ihmisen kekseliäisyyden rajat tuskin ovat tulossa vastaan.

 


© Tekijänoikeuksin suojattua alkuperäistä materiaalia. Lainattaessa lähde mainittava (Investori.com). Jos lainaat tekstiä nettiin, pyydämme linkittämään alkuperäiselle sivulle. Kokonaisen artikkelin lainaaminen kielletty ilman Investorin kirjallista lupaa.

Protected by Copyscape Originality Checker


Lue myös

Ovatko ennusteet kolikonheittoa?

article thumbnail Osakekurssien muutokset ovat pitkälle satunnaisia, eikä kukaan voi varmuudella ennustaa...
Lue lisää...

Sijoittajan huoneentaulu

article thumbnail
Lue lisää...

Geenitkin vaikuttavat sijoitusmenestykseen

article thumbnail Käytännössä jokainen sijoittaja sortuu joskus tavallisiin sijoitusvirheisiin; ”liiallinen...
Lue lisää...

Lahjaksi arvopapereita

article thumbnail Lahjoja on mukava antaa ja saada, mutta toisinaan sopivan lahjan keksiminen vaikkapa lapsille tai...
Lue lisää...