Älä kajoa sijoituksiisi

9. Lisävinkkejä

Sijoita pitkällä tähtäimellä ja anna sijoitusten kasvaa korkoa korolle. Jos kulutat säästösi, et voi vaurastua!

Kun vauraus tulee, älä kuluta sitä kokonaan.

- Kungfutse

Jotakin hyvää tappioissakin

9. Lisävinkkejä

Sijoitustappioissakin on jotakin hyvää: tappiollinen sijoitus pitää sisällään verotuksessa rahanarvoisen luovutustappion. Tappio realisoituu verotuksessa vähennyskelpoiseksi, kun sijoitus myydään. Luovutustappiot vähennetään verotuksessa ensisijaisesti* luovutusvoitoista. Jos sijoittaja pystyy heti hyödyntämään koko tappion, on sen rahallinen arvo vähintään 30% tappion määrästä (34% yli 30.000 pääomatulojen (luovutusvoittojen) osalta verovuonna 2017).

Omaisuuden luovutuksesta syntynyt tappio vähennetään omaisuuden luovutusvoitoista* verovuonna ja viitenä sitä seuraavana vuotena, sitä mukaa kuin voittoa kertyy. Huomaa, että ns. pienet luovutustappiot, jotka ovat syntyneet myytäessä verovuonna hankintamenoltaan yhteensä enintään 1.000 euron arvoista omaisuutta, ovat verotuksessa vähennyskelvottomia.

* Ennen vuotta 2016 muodostuneita luovutustappioita ei saa vähentää muista tuloista kuin luovutusvoitoista, eikä niitä oteta huomioon pääomatulolajin alijäämää vahvistettaessa. Vuodesta 2016 alkaen luonnollisten henkilöiden ja kuolinpesien luovutustappiot vähennetään edelleen ensisijaisesti verovuoden luovutusvoitoista. Sen lisäksi vuoden 2016 ja sitä uudemmat luovutustappiot voidaan vähentää luovutusvoittojen kokonaan tai osin puuttuessa myös muista pääomatuloista.

Sijoita kuten nainen

9. Lisävinkkejä

On jo jonkin aikaa on tiedetty, että naiset ovat keskimäärin parempia sijoittajia kuin miehet. He ovat varovaisempia ja käyvät vähemmän nopeaa osakekauppaa.

Miesten suurempi itseluottamus osakevalinnoissa ja nopeampi kaupankäynti kostautuvat markkinoilla, ja saavutettu riskisuhteutettu nettotuotto jää naisia heikommaksi. Tuotossa keskivertomies häviää tutkimuksen mukaan keskivertonaiselle 1,4 prosenttiyksiköä*.

Syylliseksi on paljastunut miesten ikiaikainen kovapäisyys, tieteellisemmin sanottuna testosteroni. Myöhempi opiskelijoilla tehty tutkimus näet paljasti, että naiset, joilla on korkea veren testosteronipitoisuus ovat aivan yhtä halukkaita riskinottoon kuin miehetkin.

Lähteet:*

Barber, Brad M., and Terrance Odean. "Boys Will Be Boys: Gender, Overconfidence, and Common Stock Investment." Quarterly Journal of Economics 116, no. 1 (February 2001): 261?92.

http://www.pnas.org/content/early/2009/08/20/0907352106.abstract

Yhteydenotto / Apua. ©1998 - 2018 Investori.com.