« Sijoittajien luottamus puntarissaNäin vältyt ostamasta vanhaa tietokonemallia »

Traderin seikkailut

Traderin seikkailut

Reminiscences of a Stock Operator
Edwin Lefèvre
Wiley Investment Classics

Reminiscences of a Stock Operator on sijoituskirjallisuuden todellinen klassikko, joka kuuluu jokaisen osaketraderin yleissivistykseen. Toimittaja Edwin Lefèvre julkaisi teoksen alunperin artikkelisarjana vuosina 1922-1923 Saturday Evening Postissa. Kirjan katsotaan perustuvan legendaarisen osaketraderin Jesse Livermoren varhaisiin vaiheisiin, vaikka se julkaistiinkin alunperin fiktiona.

Nykylukijalle kirjan historiallinen ajankuva on viehättävä: osakkeiden välityskioskeissa tavataan muita sijoittajia, kuunnellaan juoruja ja seurataan kurssikehitystä lennättimen nauhoilta. Ajattomia trading-vinkkejäkin vilisee useimmilla sivuilla. On mielenkiintoista huomata, miten vähän kaikki onkaan lopulta muuttunut 90 -vuodessa. Kirjaa voi lukea myös kuin seikkailukertomusta, ja sen ottaa mielellään mukaan vaikka lomalle.

Historiallisena anekdoottina voi kertoa, että kirjan esikuvan Jesse Livermoren kohtalo oli lopulta traaginen. Livermore teki miljoonaomaisuuden vuosien 1907 ja 1929 pörssiromahduksissa osakkeiden lyhyeksi myynnillä. Hänen omaisuutensa arvon sanotaan olleen 100 miljoonaa dollaria vuonna 1929; se olisi satumainen omaisuus nykyrahassa. Livermore onnistui kuitenkin hukkaamaan omaisuutensa, ja hänet julistettiin konkurssiin maaliskuussa 1934. Pettynyt Livermore teki lopulta itsemurhan 28.11.1940.

Julkaistu ensimmäisen kerran Investorissa 7.1.2009.

  10.03.2017 , Jouni   , Kirja-arviot,

Ei palautteita vielä