Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/investoric/domains/investori.com/public_html/b/inc/_core/_misc.funcs.php on line 5640

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/investoric/domains/investori.com/public_html/b/inc/_core/_param.funcs.php on line 2225
Euroopassa asuva eläkeläinen: tilaa sairaanhoitokortti
« Tulossa: Uusi tapa ohjata tietokonettaApple on julkaissut Leopard päivityksen flashback-haittaohjelman torjumiseksi »

Euroopassa asuva eläkeläinen: tilaa sairaanhoitokortti

Euroopassa asuva eläkeläinen: tilaa sairaanhoitokortti


Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/investoric/domains/investori.com/public_html/b/plugins/_auto_p.plugin.php on line 509

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/investoric/domains/investori.com/public_html/b/plugins/_auto_p.plugin.php on line 507

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/investoric/domains/investori.com/public_html/b/plugins/_auto_p.plugin.php on line 507

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/investoric/domains/investori.com/public_html/b/plugins/_texturize.plugin.php on line 116

Kelan arvioiden mukaan jopa 6000 suomalaista eläkkeensaajaa asuu ulkomailla ilman lakisääteistä sairaanhoitoturvaa. Yllättävän moni muukin matkustaa edelleen Suomesta Eurooppaan luottaen hyvään onneen.

Euroopassa asuu Kelan arvion mukaan yli 10 000 suomalaista eläkkeensaajaa, mutta niistä vain noin 4000 oikeus sairaanhoitoon ulkomailla on rekisteröity Kelaan tällä hetkellä. Siten jopa 6000 senioria saattaa olla vailla kokonaisvaltaista lakisääteistä turvaa uudessa maassa.

– Myös eläkkeellä olevan pitää aina ilmoittaa ulkomaille muutosta Kelaan, jotta tiedetään, mikä maa maksaa jatkossa sairaanhoidon kulut, kertoo kehittämispäällikkö Noora Heinonen Kelasta.

Käytännössä turva saadaan ilmoittamalla muutosta Kelaan ja hankkimalla eurooppalainen sairaanhoitokortti. Jos korttia ei ole, pahimmillaan potilas voi joutua maksamaan todelliset sairaanhoitokulunsa itse.

– Muuttajan pitää myös rekisteröityä uuteen asuinmaahan Kelan myöntämällä lomakkeella.

Kalliiksi tulee ilman korttia

Muutenkin suomalaiset matkustavat edelleen kovin usein ilman eurooppalaista sairaanhoitokorttia. Kun lentokentällä tehtiin pikaista kyselyä ohikulkijoille, moni sentään tiesi, mistä kortista on kyse.

– Olisipa vain ollut eurooppalainen sairaanhoitokortti mukana viime lomalla, niin ei tarvitsisi käydä rasittavaa paperisotaa, kun hakee korvauksia nyt jälkikäteen. Onneksi oli sentään matkavakuutus, sanoo kätensä laskettelureissulla loukannut rouva.

Matkavakuutus ei kuitenkaan aina anna riittävää turvaa matkustajalle. Jos esimerkiksi joutuu matkakohteessa onnettomuuteen, äkillinen vatsatauti yllättää tai Suomessa tehty leikkaus aiheuttaa jälkikäteen ongelmia matkalla, hoitoa annetaan paikallisessa julkisessa terveydenhuollossa. Siellä käy eurooppalainen sairaanhoitokortti, eikä muista korteista välttämättä ole edes apua.

– Jos ei ole eurooppalaista sairaanhoitokorttia ja joutuu maksamaan hoidon itse, Kela korvaa osan sairauskuluista. Mutta tosiasiassa potilaan kulut ovat silloin aina lopulta suuremmat kuin kortin kanssa, huomauttaa Noora Heinonen.

Fakta: Näin hankit eurooppalaisen sairaanhoitokortin
Eurooppalaisen sairaanhoitokortin voi tilata Kelan verkkopalvelusta verkkopankkitunnusten avulla. Jos käytössä ei ole tunnuksia, tilauksen voi hoitaa myös puhelimitse, kirjeitse tai sähköpostitse.
Kortin voi tilata sähköisesti osoitteesta www.kela.fi/asiointi tai puhelimitse numerosta 020 692 203.

Perustiedot eurooppalaisesta sairaanhoitokortista
* Jokainen, joka kuuluu Kelan sairasvakuutuksen piiriin, on oikeutettu samaan Kelasta eurooppalaisen sairaanhoitokortin.
* Kortilla voi osoittaa sairaanhoito-oikeutensa matkustaessaan EU- ja Eta-maissa sekä Sveitsissä, jos loukkaantuu tai sairastuu äkillisesti.
* Kortti oikeuttaa sairaanhoitoon samalla hinnalla, jonka paikalliset maksavat.
* Kortin voi tilata Kelasta verkkosivujen kautta pankkitunnuksilla, puhelimitse tai perinteisellä paperilomakkeella.
* Ensimmäisen tilauksen jälkeen kortti tulee automaattisesti kotiin postitse, kun edellisen kortin voimassaoloaika umpeutuu.
* Eurooppalainen sairaanhoitokortti on aina ilmainen.
* Lisätietoja: www.kela.fi/sairaanaulkomailla.

  16.05.2012 , Jouni   , Linkkejä, Ajankohtaista,

No feedback yet

* This skin only uses one single template which includes most of its features. * It will also rely on default includes for specific dispays (like the comment form). * * For a quick explanation of b2evo 2.0 skins, please start here: * {@link http://manual.b2evolution.net/Skins_2.0} * * The main page template is used to display the blog when no specific page template is available * to handle the request (based on $disp). * * @package evoskins * @subpackage custom * * @version $Id: index.main.php,v 1.9 2007/11/03 23:54:39 fplanque Exp $ */ if( !defined('EVO_MAIN_INIT') ) die( 'Please, do not access this page directly.' ); // This is the main template; it may be used to display very different things. // Do inits depending on current $disp: skin_init( $disp ); // -------------------------- HTML HEADER INCLUDED HERE -------------------------- skin_include( '_html_header.inc.php' ); // Note: You can customize the default HTML header by copying the generic // /skins/_html_header.inc.php file into the current skin folder. // -------------------------------- END OF HEADER -------------------------------- ?>
 

Search

Viestit