Tag: "sijoittamisen psykologia"

Katse tulevaisuuteen

9. Lisävinkkejä

Useat tutkimukset osoittavat, kuinka persoja sijoittajat ovat sijoituskohteiden aikaisemmalle menestykselle ja kuinka vahingollista eilispäivän tuottojen metsästys käytännössä on. Onko sijoittajien taipumukselle tavoitella menneitä tuottoja jokin syvempi selitys psyyken tasolla?

Ekonomisti ja Harvard Business Schoolin entinen professori Terry Burnham uskoo, että näin on. Burnham haastaa kirjassaan (Mean Markets and Lizard Brains, Wiley) perinteisen ajattelun, jonka mukaan sijoittajat ovat kylmäpäisiä, rationaalisia päätöksentekijöitä. Hänen mukaansa sijoittajien trendien hakeminen johtuu aivojen primitiivisistä osista, jotka evoluutio on automatisoinut hakemaan toistettavuutta:

"Meidän aivomme, kuten meidän kehomme, heijastavat esi-isiemme elinympäristöä. Primitiiviset aivojen osat ovat erityinen trendejä etsivä, taaksepäin katsova järjestelmä, joka muinoin auttoi meitä onnistuneesti kokoamaan ruokaa ja toistamaan menestyksellisiä toimintamalleja. Tämä järjestelmä auttoi esi-isiämme selviytymään ja lisääntymään, mutta sijoitusmarkkinoilla taaksepäin katsovasta järjestelmästä rangaistaan. Historiatietoon perustuvat toimintamallit saavat meidät helposti ostamaan markkinan huipulla ja myymään pohjalla."

Osakemarkkinoilla pärjääkin parhaiten unohtamalla tunteet ja toimimalla pitkäjänteisesti oman sijoitussuunnitelmansa mukaan. Kokemattoman on parasta lähteä liikkeelle pienin panoksin; näin oppirahatkin jäävät kohtuullisiksi.

Lue myös: Investori - Sijoittamisen psykologiasta

Contact / Help. ©1998 - 2021 Investori.com.