Tag: "pikavoitto"

Tiesitkö tämän listautumisanneista?

4. Osakesijoittaminen

Listautumisannissa (engl. Initial Public Offering, IPO) pörssiin listataan uusi yhtiö myymällä osakkeita sijoittajille antihintaan. Osakkeiden antihinta on usein pörssikaupassa toteutuvaa hintaa edullisempi, ja keskimäärin listautumisannit tarjoavatkin sijoittajille mahdollisuuden pikavoittoihin.

Kansainväliset* tutkimukset osoittavat, että osakkeet ovat listautumisannissa keskimäärin alihinnoiteltuja. Myös suomalaisissa tutkimuksissa on saatu vastaavia tuloksia. Keskimäärin uudet osakkeet ovat nousseet pörssissä ensimmäisenä kaupankäyntipäivänä 14-15 prosenttia antihinnasta. Vuosituhannen vaihteen teknohuuman aikoihin nähtiin hurjiakin päivänousuja. Osakkeen arvo saattoi lyhyessä ajassa jopa moninkertaistua.

Osakkeiden alennusmyyntiä listautumisanneissa selitetään mm. suursijoittajille aiheutuvilla kustannuksilla: Annin markkinointi- ja hinnoitteluvaiheessa investointipankit keräävät suursijoittajilta tietoa näiden mielenkiinnosta annin kohteeseen ja näkemystä hinnasta. Jotta sijoittajat olisivat valmiita käyttämään kallista aikaa uuden yhtiön analysointiin ja paljastamaan näkemyksiään osakkeen arvosta investointipankille, haluavat he osakkeita vastaavalla alennuksella. Pienimmät ja riskipitoisimmat yhtiöt ovat tyypillisesti vaikeimpia hinnoitella, ja ne listataankin usein suurimmalla alennuksella.

* Ritter, J. R. (1991). The long-run performance of initial public offerings. Journal of Finance, 16, 1-27.

Contact / Help. ©1998 - 2021 Investori.com.