Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/investoric/domains/investori.com/public_html/b/inc/_core/_misc.funcs.php on line 5640

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/investoric/domains/investori.com/public_html/b/inc/_core/_param.funcs.php on line 2225
Tag: "korkosijoitus" - Investorin 101 Sijoitusneuvoa

Tag: "korkosijoitus"

Lyhyen koron rahasto sopii lyhytaikaiseksi sijoitukseksi

5. Korkosijoitukset

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/investoric/domains/investori.com/public_html/b/plugins/_auto_p.plugin.php on line 509

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/investoric/domains/investori.com/public_html/b/plugins/_auto_p.plugin.php on line 507

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/investoric/domains/investori.com/public_html/b/plugins/_auto_p.plugin.php on line 507

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/investoric/domains/investori.com/public_html/b/plugins/_texturize.plugin.php on line 116

Lyhyen koron rahasto sijoittaa varansa rahamarkkinoille, eli alle vuoden pituisiin korkosijoituksiin. Tavallisia sijoituskohteita ovat valtion velkasitoumukset ja pankkien sijoitustodistukset.

Lyhyen koron rahasto on erittäin matalariskinen. Osa lyhyen koron rahastoista tavoittelee suurempaa tuottoa sijoittamalla myös yritysten velkapapereihin ja osan salkusta pitempiin korkoihin. Näissä riski on luonnollisesti jossakin määrin suurempi. Rahaston sijoitusperiaatteet ja riskiprofiilit selviävät rahastoesitteestä. Koska eri rahastot sijoittavat hyvin saman tyyppisiin kohteisiin, on rahaston perimien palkkioiden vertailu valintatilanteessa erityisen tärkeää.

Lyhyen koron rahastojen sijoitusperiaatteissa on jossakin määrin eroja, jotka voivat vaikuttaa rahaston turvallisuuteen poikkeusoloissa. Tutustu rahaston sääntöihin ja rahastoesitteisiin ennen sijoittamista.

Lyhyen koron rahastoa voi pitää pankkitilin korvikkeena. Toteutuva tuotto on yleensä käyttelytiliä selkeästi parempi, riskit hyvin pienet ja varat nostettavissa tarvittaessa. Parhaiten lyhyen koron rahastot soveltuvat lyhytaikaiseen varojen säilyttämiseen, osakesalkun kaveriksi riskiä pienentämään (sijoittajalle, joka ei ole kiinnostunut pitkistä koroista) ja vararahastoksi yllättäviin menoihin. Rahastoyhtiöt suosittelevat käyttämään lyhyen koron rahastoja kolmen kuukauden pituisista sijoituksista alkaen. Varat voi toki nostaa pois nopeamminkin.

Lyhyen koron rahaston suurin vihollinen on inflaatio. Verojen jälkeinen tuotto ei käytännössä anna riittävää inflaatiosuojaa ja sijoitettujen varojen reaalinen ostovoima pitkässä juoksussa laskee. Tämän takia pelkkä lyhyen koron rahasto ei sovellu pitkäaikaiseksi sijoitukseksi.

Lue myös: Investori - Sijoitussalkun rakentaminen

Huolehdi maksuvalmiudestasi

2. Sijoitussalkku

Pidä aina osa varoistasi käteistä vastaavassa muodossa, eli lyhyen koron rahastossa tai pankkitilillä. Nämä varat saat nopeasti käyttöön yllättävän menon sattuessa tai hyvän ostotilaisuuden osuessa kohdalle. Jos kaikki varasi ovat sidottuina osakesijoituksiin tai joukkovelkakirjoihin, voi markkinatilanne olla mahdollisimman epäedullinen, kun yllättäen tarvitset varoja.

Lyhyen koron rahasto toimii myös turvasatamana, kun et halua altistaa varojasi muiden sijoitusinstrumenttien riskeille.

Lue myös: Investori - Sijoitussalkun rakentaminen

Korkosijoittaja: muista tämä riski!

5. Korkosijoitukset

Mahdollisten luottoluokituksen muutosten lisäksi joukkolainojen hintoja jälkimarkkinoilla heiluttelevat korkotason muutokset. Jos markkinakorko nousee, laskevat joukkovelkojen hinnat jälkimarkkinoilla. Korkojen laskiessa joukkovelkojen päivän hinnat taas nousevat. Tätä kutsutaan korkoriskiksi.

Korkoriski on helppo ymmärtää, jos ajattelee sijoittajan aikaisemmin ostaneen lainan, joka maksaa parempaa korkoa kuin uudet markkinoille tulevat lainat. Parempaa korkoa maksavan vanhan lainan tulee olla siis arvokkaampi kuin uusien, joten korkojen laskiessa vanhojen korkopapereiden hinnat nousevat.

Korkotason muutokset vaikuttavat luonnollisesti myös korkorahastojen päivän arvoihin. Mitä pidemmästä lainasta, ns. 'pidemmistä koroista', on kysymys, sitä suurempi on korkoriski.

Lue myös:
http://www.investori.com/j/artikkelit/yleistae-sijoittamisesta/140-korkokayra-suhdannetulkkina

Contact / Help. ©1998 - 2022 Investori.com.