Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/investoric/domains/investori.com/public_html/b/inc/_core/_misc.funcs.php on line 5640

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/investoric/domains/investori.com/public_html/b/inc/_core/_param.funcs.php on line 2225
Tag: "ennustaminen" - Investorin 101 Sijoitusneuvoa

Tag: "ennustaminen"

Kukaan ei osaa ennustaa osakekurssien kehitystä

7. Vältä virheet

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/investoric/domains/investori.com/public_html/b/plugins/_auto_p.plugin.php on line 509

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/investoric/domains/investori.com/public_html/b/plugins/_auto_p.plugin.php on line 507

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/investoric/domains/investori.com/public_html/b/plugins/_auto_p.plugin.php on line 507

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/investoric/domains/investori.com/public_html/b/plugins/_texturize.plugin.php on line 116

Varmoja osakevihjeitä tai -ennustuksia ei ole olemassa. Markkinoilla toimivat osapuolet pyrkivät parhaansa mukaan hyödyntämään käytössään olevaa informaatiota ja seuraavat myös toistensa toimintaa. Seurauksena on järjestelmä jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen ja jonka käyttäytyminen ei ole yksinkertaisesti ennustettavissa.

Inhimillinen komponentti pörssikaupassa pitää huolen siitä, ettei osakemarkkinan liikkeitä koskaan saada täydellisesti sovitettua mihinkään malliin. Totesihan jo Isaac Newton aikoinaan hävittyään omaisuuden osakekaupoissa: "Osaan laskea taivaankappaleiden liikkeet, mutta en ihmismielen hullutuksia."

Kurssien ennakoimattomista liikkestä johtuen sijoittajat eivät onnistu parhaalla mahdollisella tavalla ajoittamaan ostoa kurssien pohjalukemiin tai myyntiä huippuhintaan. Eikä siihen ole tarvettakaan. Osakekurssien "keskimääräinen tuotto", jonka osakesijoituksensa huolellisesti hajauttanut pitkäaikaissijoittaja saa (kulujen jälkeen), riittää erinomaisesti varallisuuden kasvattamiseen.

Lue myös: Investori - Osakekurssien ennustusmenetelmät ampuvat ohi

Rahakonetta ei ole olemassa

7. Vältä virheet

Mediassa, mainoksissa ja sijoituskirjallisuudessa tulee joskus esiin uusia ylivoimaisia sijoitusmetodeja, 'varmoja rahakoneita', jotka näyttävät tuottavan mahtavia voittoja.

Todisteena esitetetyt esimerkit ovat kuitenkin aina tarkoitushakuisia. Menetelmä voi olla laadittu samasta aineistosta, jolla sen toimivuutta pyritään todistamaan. Testiaineistot ovat ajallisesti liian lyhyitä, tai verotuksen ja kulujen vaikutus sijoitustuottoon on jätetty tuottovertailussa huomioimatta.

Viimeistään menetelmän julkisuuteen tulo poistaa sen perustan. Rahan hakeutuessa tuottavaan kohteeseen, sen hinta nousee ja samalla ylisuuri tuotto katoaa.

Edellinen ei tarkoita sitä, etteikö markkinoilla olisi anomalioita (ilmiöitä), joita hyödyntämällä voi tavoitella keskimääräistä suurempaa tuottoa (kuten pienet yhtiöt tai hyljeksityt yhtiöt (matala P/E)). Sijoittamalla näihin sijoittaja kuitenkin ottaa harkittuja lisäriskejä, joista korvauksena on suurempi tuotto-odotus.

Lue myös: Investori - Osakekurssien ennustusmenetelmät ampuvat ohi

Historia opettaa

9. Lisävinkkejä

'Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta' on huomautus, joka lain mukaan on liitettävä sijoitustuotteiden markkinointimateriaaliin. Historia ei välttämättä toistu, mutta useimmiten se on paras mittatikku joka meillä on käytettävissä. Sijoittajan tulee kuitenkin tarkastella historiaa riittävän pitkällä aikavälillä -- ei vain vuotta, kahta tai edes viittäkään vuotta.

Erityisen hyödyllistä on tietää, miltä osakekulpa näyttää. Markkinoiden ääri-ilmiöiden tutkiminen on vähintään yhtä tärkeää kuin keskimääräisen kehityksen tunteminen. Ethän lähde kahlaamaan joenkaan yli sen tiedon varassa, että se on keskimäärin puoli metriä syvä. Pörssikuplat ja -romahdukset ovat aika-ajoin toistuvia ilmiöitä, joihin sijoittajan tulee sopeutua. Nyrkkisääntönä: älä pyri ennustamaan tulevaisuutta, vaan varaudu siihen.

Lue myös: Investori - Osakekurssien ennustusmenetelmät ampuvat ohi

Contact / Help. ©1998 - 2022 Investori.com.