Kategoria: "7. Vältä virheet"

Varo liiallista itseluottamusta

7. Vältä virheet

Sijoittamisen psykologian tutkimus on osoittanut, että sijoittajat luottavat liikaa kykyynsä ennustaa osakemarkkinoiden kehitystä ja heidän on vaikea jälkikäteen totuudenmukaisesti kuvailla päätöksentekohetken näkemyksiään.

Sijoittajat eivät toki ole sen erikoisempia kuin muutkaan ihmiset, vaan kyseessä ovat inhimilliset ominaisuudet. Suuri enemmistö ihmisistä uskoo olevansa keskimääräistä parempia autoilijoita, keskimääräistä terveempiä, keskimääräistä parempia vanhempia jne. Kaikkien kohdalla tämä ei tietenkään voi pitää paikkaansa.

Paisuneesta itseluottamuksesta muodostuu sijoittajalle helposti vaarallinen noidankehä. Nousevilla osakekursseilla melkein kaikki sijoittajat onnistuvat. Markkinatilanteesta johtuva menestys sekoitetaan helposti taitoon ja itseluottamus omiin kykyihin kasvaa.

Poikkeuksellisen hyvän menestyksen odotetaan ylioptimistisesti jatkuvan ja sijoittajan riskinotto saattaa paisua korkeiden osakehintojen vallitessa, johtaen lopulta sijoitussalkun arvon romahtamiseen.

Lue lisää mestarien oppeja, klikkaa!

Sijoittajan suurin ongelma - ja jopa hänen pahin vihollinen - on todennäköisesti hän itse.

- Benjamin Graham

Paniikissa ei pidä myydä

7. Vältä virheet

Suuret kurssilaskut ovat lähes poikkeuksetta kehnoin mahdollinen ajankohta myydä osakkeita. Markkinoilta saatava hinta on heikko, ja paniikissa tehdään huonoja ratkaisuja.

Pörssiromahdukset voikin nähdä massiivisina varallisuudensiirtoina: ne jotka myyvät paniikissa, tai ovat pakotettuja myymään, menettävät, ja ne jotka uskaltavat ostaa, voittavat osuuksia hyvissä yhtiöissä halpaan hintaan.

Paniikki markkinoilla tarjoaakin kylmäveriselle sijoittajalle herkullisen ostotilaisuuden. Kuten mestarisijoittaja Warren Buffett toteaa: "Ole pelokas kun muut ovat ahneita, ja ahne kun muut ovat pelokkaita".

Lue myös: Investori - Pörssisyklin yhdeksän vaihetta

Älä unohda tätä neuvoa

7. Vältä virheet

Viime kädessä jokainen vastaa omista päätöksistään ja kantaa sijoitusriskin. Jos et ymmärrä sijoituskohdetta tai tarjous tuntuu liian hyvältä ollakseen totta, älä sijoita.

On myös aina hyvä ajatus kysyä neuvoa kokeneelta sijoittajalta tai sijoitusneuvojalta, kun harkitsee sijoittamista johonkin uuteen kohteeseen.

Lue myös: Investori - Torju sijoitushuijari

Yhteydenotto / Apua. ©1998 - 2017 Investori.com.