Älä kajoa sijoituksiisi

9. Lisävinkkejä

Sijoita pitkällä tähtäimellä ja anna sijoitusten kasvaa korkoa korolle. Jos kulutat säästösi, et voi vaurastua!

Kun vauraus tulee, älä kuluta sitä kokonaan.

- Kungfutse

Sijoita kuten nainen

9. Lisävinkkejä

On jo jonkin aikaa on tiedetty, että naiset ovat keskimäärin parempia sijoittajia kuin miehet. He ovat varovaisempia ja käyvät vähemmän nopeaa osakekauppaa.

Miesten suurempi itseluottamus osakevalinnoissa ja nopeampi kaupankäynti kostautuvat markkinoilla, ja saavutettu riskisuhteutettu nettotuotto jää naisia heikommaksi. Tuotossa keskivertomies häviää tutkimuksen mukaan keskivertonaiselle 1,4 prosenttiyksiköä*.

Syylliseksi on paljastunut miesten ikiaikainen kovapäisyys, tieteellisemmin sanottuna testosteroni. Myöhempi opiskelijoilla tehty tutkimus näet paljasti, että naiset, joilla on korkea veren testosteronipitoisuus ovat aivan yhtä halukkaita riskinottoon kuin miehetkin.

Lähteet:*

Barber, Brad M., and Terrance Odean. ?Boys Will Be Boys: Gender, Overconfidence, and Common Stock Investment.? Quarterly Journal of Economics 116, no. 1 (February 2001): 261?92.

http://www.pnas.org/content/early/2009/08/20/0907352106.abstract

Antaako tuleva tammikuu suuntaa koko vuodelle?

9. Lisävinkkejä

Tammikuussa todennäköisyys osakkeiden kurssinousulle on tilastojen mukaan suurimmillaan, ja myös joulukuu on osakkeille usein hyvin vahva kuukausi. Yhdysvalloissa se on ollut tammikuun veroinen ja viime vuosikymmeninä jopa tuottoisampi. Pitkä suomalainen tilasto näyttää, että joulukuu on vuoden seitsemänneksi tuottoisin kuukausi.

Tämä ns. tammikuu-ilmiö on havaittu lähes kaikissa pörsseissä, myös Helsingissä. Ilmiö liittyy merkittävästi pieniin yhtiöihin, jotka ovat usein laskeneet joulukuussa. Suomalaisessa tutkimuksessa on lähes 30 vuoden aikasarjalla havaittu jopa kolmasosan osakkeiden vuositason tuotosta tulevan lyhyellä ajalla vuodenvaihteen molemmin puolin. Tosin suurimmat erot ovat olleet vanhimmissa tilastoissa.

Tammikuu-ilmiötä selitetään verotukseen ja sijoitussalkkujen raportointiin liittyvillä olettamuksilla. Salkunhoitajat haluavat vähentää salkustaan korkeariskisiä pienyhtiöitä ennen vuodenvaihteen raportointia ja hankkia ne takaisin tammikuussa. Vero-olettamuksen mukaan taas tappiollisia osakkeita myydään joulukuussa verotuksessa vähennyskelpoisten tappioiden realisoimiseksi.

Jotkut uskovat tammikuun kehityksen ennustavan koko pörssivuoden kulun. "As goes January, so goes the year" -- niin kuin tammikuu, siten koko pörssivuosi -- kuuluu sanonta Wall Streetillä. Toistaiseksi ennuste onkin ollut varsin osuva. Esimerkiksi vuodesta 1950 vuoteen 2004 osakeindeksi S&P 500 on noussut 35 kertaa tammikuussa. Noista 35 vuodesta 31 tapauksessa indeksi on kehittynyt positiivisesti myös loppuvuoden osalta.

On hyvä muistaa, että osaketuottojen kuukausivaihtelut ovat vain tilastollisia keskiarvoja, eivät varsinaisia ennusteita. Historiallinen kuukausi-ilmiö voi tulevaisuudessa myös poistua.

Yhteydenotto / Apua. ©1998 - 2017 Investori.com.